Geplaatst op Geef een reactie

Je allereerste fiets vergeet je nooit

fiets

De eerste echte eigen kinderfiets kan een stap zijn naar zelfstandigheid. Dat voelt een kind en daarmee vergeet het die eerste fiets nooit meer. 

Je had het al eens op de fiets van je grote broer, zus of neef geprobeerd, maar een eigen fiets, nee die had je niet. Je wist inmiddels wel hoe het werkte, hoe je evenwicht kon houden en vooruit kon komen, maar fietsen leer je toch echt alleen maar door het regelmatig te doen. Zonder eigen fiets leek die leerschool nog ver weg. 

Totdat het moment dat er op een verjaardag een groot ‘ding’ onder een laken in de huiskamer staat, papa vertelt dat je eens buiten in de tuin moet kijken of dat je door je ouders meegenomen werd naar de garage. Daar stond ‘ie dan, die enorme fiets. Blinkend in de zon of groots te zijn in de garage. Een speciale meisjesfiets met lage instap of een stoere jongensfiets met dikke banden. Een onvergetelijk moment!

De eerste kinderfiets is een mijlpaal

Veel mensen weten nog exact hoe hun eerste kinderfiets eruitzag. Ze kunnen zich de kleur nog herinneren en soms kleine details zoals de handvaten of de stickers op het frame. De  vorm van het mandje voorop of het geluid van de grote bel. De eerste kinderfiets is niet alleen een mijlpaal, maar ook een bijzonderheid vanwege de figuurlijk stap die gezet wordt naar groter worden. Dat voel je als kind en dat blijft je klaarblijkelijk je hele leven bij.  

Kies daarom als ouder zorgvuldig die eerste kinderfiets uit. Kies vooral voor de juiste grootte, want op een juiste maat fiets leren kinderen het beste fietsen. Zorg dat ze met de voeten bij de grond kunnen, dat het frame en de wielen de juiste afmeting hebben en dat ze goed op het zadel kunnen blijven zitten. Kies daarentegen ook voor een fraai exemplaar. Eentje in een lievelingskleur, met leuke details en geinige accessoires zoals een mand, bagagedrager voorop of bel. Schaf er eventueel een helm bij aan, want veiligheid staat natuurlijk voorop. Vooral als een kind het fietsen nog moet leren. 

Als het dat eenmaal onder knie heeft, gaat er een wereld open. Voor je het weet fietst een kind naar school, gaat het met zijn eigen kinderfiets mee op schoolkamp en raakt het op deze manier steeds zelfstandiger. Daarmee is de eerste fiets een bijzonder onderdeel van de ontwikkeling, opvoeding en zelfstandigheid. Die fiets vergeet je nooit meer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *