Geplaatst op Geef een reactie

Met een nieuwe fiets op schoolkamp

fiets

Op schoolkamp of werkweek. Het is het uitgelezen moment om te pronken met een nieuwe fiets als een leerling met de hele klas richting de logeerboerderij of het tentenkamp trapt. 

Het is het uitje van het jaar: op schoolkamp of werkweek. Zowel op de lagere school als op de middelbare gaan kinderen een paar dagen met elkaar op stap. Logeren in een grote boerderij of in een tentenkamp is favoriet. Het kan tot vriendschappen voor het leven leiden. 

Kinderen leren activiteiten ondernemen, samenwerken, huishoudelijke taken doen en vooral zonder ouders zijn. Sommige kinderen zijn tijdens een schoolkamp voor het eerst echt een paar dagen van huis. 

Paar uurtjes fietsen 

De meeste klassen reizen per bus of met eigen fietsen richting de locatie. Een goede fiets is dan een must, want het is niet altijd om de hoek. Vaak moet er wel een paar uurtjes worden gefietst, voordat leerlingen op de plaats van bestemming zijn. Een goed moment om op een stevige nieuwe fiets te rijden, zonder gebreken! De juf of meester zal dat beamen, want calamiteiten onderweg zijn maar gedoe. 

Het is immers een hele verantwoordelijkheid voor leraren om leerlingen op de fiets de juiste kant uit te sturen, bij elkaar te houden en veilig te laten fietsen. Het is dan eigenlijk een must dat leerlingen een goede fiets hebben waar ze goed op kunnen rijden. Met goed werkend licht, reflectoren en opgepompte banden. 

Stevig in het zadel

Een goede kinderfiets is een fiets op maat waar kinderen veilig op kunnen fietsen. De benen moeten bij de grond kunnen, het kind moet goed op het zadel zitten zonder heen en weer te schuiven en sommige leerlingen zullen kiezen voor het dragen van een fietshelm

Het is natuurlijk enorm handig als de fiets fietstassen heeft of snelbinders op de bagagedrager, zoals bijvoorbeeld op de meest favoriete omafietsen voor meisjes, zodat er een tas mee kan worden genomen. De andere bagage wordt dan wel per auto vervoerd naar de locatie van het schoolkamp of de werkweek. 

Kies een passende fiets

Vaak worden tijdens het schoolkamp of de werkweek uitstapjes georganiseerd die op de fiets worden ondernomen. Bijvoorbeeld naar een stad of museum, sportveld of zwembad. In dit geval nemen kinderen hun eigen tas mee. Aangezien jongens de voorkeur hebben voor een sportieve fiets zonder bagagedrager, dragen zij hun sportkleding vaak mee in een rugzak. Dat kan prima, maar ook hier geldt weer dat het fietsen alleen maar comfortabel en veilig is als het kind goed op de fiets past. Dan kan ook het dragen van een niet al te zware rugzak tijdens het fietsen geen kwaad. Jongens tussen de 9 en 12 jaar hebben veelal een 26 inch fiets, maar is het kind kleiner of heeft het juist een groeispurt gehad, dan kan dat best een andere fietsmaat zijn. Ga daarom altijd uit van de lengte en het postuur van het kind zelf en niet zonder meer van een standaard fietsmaat bij een standaard leeftijd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *