Geplaatst op Geef een reactie

Waarom iedereen zijn eigen fiets verdient 

fiets

Eindelijk, op je zestiende een eigen fiets. Wat een fijn gevoel! Wanneer je oudere broers en zussen hebt moet je het vaak doen met afdankertjes. Voor sommige mensen is het best wel een trauma dat ze als jong kind nooit een eigen fiets hebben gehad. En daar zit wel wat in. 

Onvergetelijk 

Want, hoe leuk is het om op je verjaardag een groot pakket in de woonkamer aan te treffen in mooi pakpapier. Vol verwachting trek je het papier eraf en daar staat ie dan: een prachtige fiets! Wanneer je dit als kind meegemaakt hebt weet je nog precies wat voor kleur de fiets had en hoe hij eruit zag. Voor wie dit gevoel nooit heeft gekend is dat ontzettend sneu. Het trotse gevoel van toen vergeet je nooit meer. Het liefst reed je hele dagen rond op die fiets. Supertrots was je op dat karretje. 

Afdankertjes, nee dank je 

Wanneer je oude fietsen van je broer of zus krijgt toegeschoven kan dat gevoel net even anders zijn. Misschien heb je nergens last van gehad hoor en was je superblij met die fiets. Of toch chagrijnig en totaal geen zin om te fietsen op die oude barrel. Ben je nu zelf ouder van een kind geef dan je kind tenminste een keer een eigen kinderfiets, want er is niets mooier om je kind met glunderende ogen vol verwachting die fiets uit te zien pakken. 

Let op de kwaliteit 

Voor een kind is de kleur het allerbelangrijkste, maar als ouder kijk je ook naar kwaliteit van de fiets. Een kinderfiets moet veilig zijn en robuust. Een stabiele fiets geeft je kind zelfvertrouwen. Zorg er daarom voor dat je een goede fiets koopt. Is jouw kind nog niet zo oud koop dan bijvoorbeeld een fiets met een terugtraprem in plaats van eentje met een handrem. Test bij de aankoop altijd de remmen en controleer de verlichting.  Een kinderfiets moet reflectoren op de trappers, onder het achterlicht en aan de zijkanten van het frame hebben. 

Kies een goede maat 

Een kinderfiets moet je nooit op de groei kopen, dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Hoe weet je nou welke maat je nodig hebt? Bij een goede maat kan je kind nog met de tenen bij de grond komen en komt hij niet met zijn knieën tegen het stuur. Kan je kind niet goed bij de grond? Dan is de kans groot dat hij vaak valt. Sommige fietsen kan je overigens gemakkelijk aanpassen. Handig, want een kind kan snel groeien en dan is fijn dat je de fiets aan kan passen aan de nieuwe lengte. 

Wat kost een kinderfiets? 

Uiteraard zijn kinderfietsen er in allerlei prijzen te vinden, maar de gemiddelde fiets kost tussen de honderd en driehonderd euro. Een kind vind het misschien niet leuk om de fiets van broer of zus over te nemen, maar een tweedehands daarentegen kan een prima optie zijn. Soms tref je bij de fietsenwinkel nog hele mooie exemplaren aan die nauwelijks zijn gebruikt. Past zo’n fiets perfect bij jouw kind, dan is dat mooi meegenomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *