Geplaatst op Geef een reactie

Wil je je kind leren fietsen? Volg dan deze tips

fiets

Leren fietsen: voor veel kinderen is dit een echte mijlpaal. Vaak is dit een spannend moment, niet alleen voor het kind zelf, maar ook voor de ouders. Nederland staat over heel de wereld bekend als fietsland: fietsen is dus een belangrijke vaardigheid die je goed onder de knie moet hebben. Maar hoe leer je je kind nou goed en veilig fietsen? Hoe pak je dit als vader of moeder nou het best aan? Deze tips helpen je een eind op weg.

1. Begin vroeg

Je kind kan niet vroeg genoeg beginnen met leren fietsen. Wanneer jouw kleintje net kan lopen, kan je beginnen met het aanschaffen van een loopfiets. Op die manier leert je kind spelenderwijs te sturen en zijn of haar balans te houden. Dat is alvast de eerste stap! Op die manier kom je er ook achter of je kind al snel toe is aan meer uitdaging, of dat jouw peuter dit nog iets te eng vindt. Dan komen we ook snel aan bij de tweede tip.

2. Je kind moet er klaar voor zijn

Het is belangrijk om te wachten op het moment dat je kind, geestelijk en fysiek, klaar is om te leren fietsen. Praat er eens met je kindje over: zou hij of zij het leuk vinden om te leren fietsen en te beginnen met oefenen? Motivatie is een erg belangrijke factor, als je kind er geen zin in heeft bereik je vaak niet het gewenste effect. Wanneer dit het geval is, kan je als ouder je kind het best zo veel mogelijk zelfvertrouwen geven om toch die motivatie te creëren.

Maar misschien staat jouw peuter al jarenlang te springen om te leren fietsen: hoe leuk is dat! Let er wel op dat kinderen tot een jaar of vier het verkeer nog niet goed kunnen inschatten. Begin dus met oefenen in een veilige omgeving, zoals de tuin of voor je huis op de stoep. Zorg er in ieder geval voor dat je je kindje geen seconde uit het oog verliest.

3. Verras jouw kind met een fiets

Het is zover: jouw kind heeft genoeg motivatie en is er zowel geestelijk als fysiek klaar voor. Dan kan je de eerste fiets gaan aanschaffen. Heb je gelijk een mooi verjaardagscadeau of kerstcadeau! Kies een fiets die past bij de lengte van je kind, zodat de handen goed bij het stuur kunnen en de voeten de grond kunnen raken. Koop er ook gelijk een fietshelm bij. Lekker veilig én kinderen van die leeftijd vinden zo’n helm vaak ook nog eens heel ‘stoer’ om te dragen: twee vliegen in één klap.

4. De les kan beginnen

Beginnen de ogen van jouw kind te stralen wanneer hij of zij de nieuwe fiets in handen heeft? Dan is het aan jou als vader of moeder de taak om de eerste fietsles gaan geven. Super spannend, maar ook een heel mooi moment om de band met je kind te versterken. Begin met je kind te laten wennen aan de trappers. Houdt je kind stevig vast bij het ruggetje, en duw hem of haar rustig vooruit. Wanneer je merkt dat je kind steeds meer controle krijgt kan je langzaam steeds meer loslaten, tot je kind zonder hulp vooruit komt.

5. Trotse ouder

Daar sta je dan als trotse vader of moeder. Hulp heeft je kind amper meer nodig. In plaats van helpen, sta je nu in de vroege morgen in je sweatpants en trui met rits toe te kijken hoe jouw kindje steeds verder vooruit komt. Zo, die mijlpaal is ook weer bereikt: op naar de volgende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *