Geplaatst op Geef een reactie

Zo voorkom je zadelpijn 

fiets

Om zadelpijn wordt vaak wat lacherig gedaan, maar de lol van het fietsen is er gauw vanaf als je een pijnlijk achterwerk hebt. Zadelpijn, ook bij kinderen, is te voorkomen door op een aantal dingen te letten. We noemen ze hier. 

Het is niet het meest voor de hand liggende onderwerp als je denkt aan kinderfietsen, maar ook kinderen kunnen last hebben van zadelpijn. Na lange fietstochten in de vakantie of ten gevolge van een lastig zadel. 

Let hierop om zadelpijn te voorkomen:

-Juiste fietsmaat

Het laat zich raden dat om zadelpijn te voorkomen de maat van de fiets goed moet zijn afgestemd op de leeftijd en (been)lengte van het kind. Een kind dat eigenlijk te klein is voor een fiets, of dat niet goed bij de trappers kan, gaat op het zadel heen en weer schuiven. Dat is vragen om moeilijkheden. De fiets moet op maat zijn en het zadel moet op de juiste hoogte staan. Laat je daar goed over informeren bij een professionele fietsenzaak. Hier vind je informatie over de maatvoering van fietsen, zowel voor jongensfietsen als voor meisjesfietsen.   

-Stevig zadel

Een lastig zadel is veelal een zacht zadel. Dat gaat kilometers goed, maar dan wordt de bibs warm en gaat het transpiratievocht wrijving geven. Gevolg: een kapotte huid. Dat zit niet lekker, fietst niet lekker. Wie met kinderen op vakantie gaat en kiest voor een goede kinderfiets zou dus ook op het zadel moeten letten. Dat moet zeker niet te zacht zijn. Kies voor een stevig zadel. Let ook qua vorm even op. De zitbotjes, de drukpunten, moeten op het meest brede deel van het zadel rusten. 

-Kilometers trainen

Is het de bedoeling in de vakantie flink wat kilometers te gaan maken, dan is het aan te raden eerst met de kinderen te oefenen en de kilometers gestaag op te voeren. Toegegeven; kinderen hebben vaak een goede conditie, maar meteen urenlang fietsen en op een zadel zitten is andere koek. Oefenen dus. Ga er in het weekend op uit of fiets na het avondeten nog een rondje. 

-Let op de kleding

Kinderen dragen graag spijkerbroeken. Prima, maar dat heeft wel het nadeel dat er vaak naadjes en knopjes rond de billen zitten. Geen goed idee om in zo’n jeans een flink eind te gaan fietsen. Hetzelfde geldt voor ondergoed met veel naden. Daarom is de fietsbroek uitgevonden met een apart comfortabel zitgedeelte van een speciale stof erin aangebracht zodat bij wrijving de huid niet aangetast wordt. Koop daarom ook voor kinderen een echte fietsbroek als het fietsen in de vakantie serieus werk wordt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *