Geplaatst op Geef een reactie

Je kind veilig op de fiets naar school? Dat wil iedere ouder!

fiets

In het begin van het schooljaar komen veel kinderen op een nieuwe fiets naar school. Toch kan niet iedereen elk jaar een nieuwe tweewieler aanschaffen en wordt een tweede hands van marktplaats op de kop getikt. Toch verdient een nieuwe veilige fiets de voorkeur omdat die beslist niet duur hoeft te zijn. Een uitgebreide keuze aan degelijke en mooie kinderfietsen is wat dat betreft op deze site goed te vinden. In alle maten, kleuren en varianten voor zowel meisjes als jongens. Iedere ouder wilt tenslotte dat zijn of haar kind ook dit jaar elke dag weer veilig naar school kan gaan.

Nu het eerder donker is in de ochtend, vaker regent en het hard kan waaien staat de veiligheid op de fiets van en naar school op nummer 1. Veel scholen houden in deze tijd inspecties om te zien of de staat van de fiets voldoet aan alle veiligheidseisen opgesteld zijn door de overheid. Vanuit die overheid zijn naast verkeersregels ook eisen opgesteld waaraan vervoersmiddelen zoals auto’s, scooters en fietsen moeten voldoen.

Een veilige fiets is de basis om veilig te kunnen fietsen. In Nederland fietsen we behoorlijk veel. Belangrijk dus dat je fiets in orde is! Maar wanneer is je fiets veilig? Waar moet je op letten? Een veilige fiets voldoet aan de volgende punten:

 1. Het stuur zit goed vast.
 2. De bel is goed te horen.
 3. De handvatten zitten goed vast aan het stuur en zijn heel.
 4. De rem werkt goed. Uitsluitend handremmen? Dan moeten beide remmen goed werken. Indien van toepassing: de remblokjes zijn niet versleten.
 5. De koplamp werkt goed, straalt recht naar voren en geeft wit of geel licht.
 6. De spaken in beide wielen zitten goed vast en er zijn geen ontbrekende spaken.
 7. Zijreflectie: De banden hebben cirkelvormige reflectie of er zitten witte of gele reflectoren aan de wielen, minimaal 1 per wiel.
 8. De banden zijn goed opgepompt en hebben voldoende profiel.
 9. Het zadel zit goed vast.
 10. Het zadel is op de juiste hoogte ingesteld: Je kunt met beide voeten (tenen) net de grond raken als je op het zadel zit
 11. De trappers zijn voldoende stroef.
 12. Beide trappers hebben twee gele reflectoren.
 13. De ketting is goed afgesteld; niet te slap, niet te strak. Tip: Heb je een open kettingkast en draag je een wijde broek? Gebruik dan een broekclip of band, zodat de broek niet tussen de ketting kan komen.
 14. Er zit een rode reflector aan de achterkant van de fiets of geïntegreerd in het achterlicht.
 15. Het achterlicht werkt goed, straalt naar achteren en geeft rood licht.

Kleding

Vooral in de donkere wintermaanden is het ook belangrijk dat je kind goed zichtbaar is. Daarbij is reflecterende kleding zeer belangrijk terwijl bijvoorbeeld warme jongensschoenen met een goed profiel er voor zorgen dat je tijdens het fietsen niet van de trappers glijdt. En is het erg koud vriesweer dan zijn handschoenen onmisbaar. Zijn bovenstaande punten akkoord dan staat het licht op groen en kan je kind veilig op de fiets naar school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *