Geplaatst op Geef een reactie

Hoe kies je de juiste kinderfiets

fiets

Het klinkt heel eenvoudig, even een fietsje kopen voor je zoon of dochtertje. En natuurlijk is dat het ook, mits je weet waar je op moet letten! 

Voor jou de 3 richtlijnen om de juiste kinderfiets te kopen. 

  1. Kies de juiste maat voor de kinderfiets

De maat bepalen is eigenlijk het aller belangrijkste. Fietsmaten worden aangegeven in inches. Eén inch staat voor 2.54 cm en geeft bij een fiets de maat van het wiel aan. Hoe groter de wielen, hoe groter het frame en dus de fiets. Maar hoe groter je kind ook moet zijn om bij de tappers en de grond te kunnen. De maat van de fiets heeft dus te maken met de lengte van je kind. 

Hoewel je kleine en grotere kinderen hebt, is een eerste eenvoudig richtlijn de leeftijd van je kind. In onderstaande tabel zie je dan al op welke maat fiets je uit komt. Kijk je naar bijvoorbeeld naar een kindje van 3,5 jaar dan kom je al gauw uit op een kinderfiets 12 inch (of misschien 14 inch). Is je kindje rond de 5 jaar kies je beter een kinderfiets 16 inch. Als regel naast de leeftijd kun je ook aanhouden dat je kind groot genoeg is voor een 12 inch fiets als het  kledingmaat 92 tot 104 heeft.

10 inch 3 tot 4 jaar
12 inch 3 tot 4,5 jaar
14 inch 3,5 tot 5 jaar
16 inch 4 tot 6 jaar
18 inch 4 tot 7 jaar
20 inch 6 tot 8 jaar
24 inch 8 tot 10 jaar
26 inch 9 tot 12 jaar
  • Wel of geen zijwieltjes op de door jou gekozen kinderfiets

Vindt je kindje het nog een beetje eng, kies dan eerst voor een kinderfiets met zijwieltjes. Belangrijk is dat je kind zich veilig voelt. Op jonge leeftijd hebben ze vaak nog niet het vermogen om hun fietsje onder controle te houden en rechtop te blijven. Omdat vallen zeker zal niet bijdragen in het leuk vinden van fietsen, kun je beter wat rustiger aan starten. Met de zijwieltjes leren ze hoe het voelt om zelf te trappen zonder dat ze bang hoeven zijn om te vallen. Leer je kind wel vanaf het begin om vooruit te kijken te kijken naar de weg en niet naar het stuur of de trappers. Hierdoor kunnen ze later veiliger fietsen. Is je kind aan de volgende stap toe, zet dan eerst de zijwieltjes wat hoger. Dit wiebelen leert je kind meer evenwicht bewaren zonder dat het direct echt om kan vallen. 

  • De kleur en stijl van de kinderfiets

Het kopen van een nieuwe fiets is voor je kind een spannend iets. Een beetje vergelijkbaar met het kopen van een auto of huis voor jou. Met een fiets waar ze trots op zijn, zullen ze liever en vaker gaan fietsen en het dus ook beter leren. Bedenk vooraf wat voor fiets je als ouder in gedachten hebt. Kies je voor je zoon een gewoon fietsje of ga je voor een thema zoals spiderman, crossfietsen of heuse motorbikes? Bij meisjes heb je dan weer de keuze met of zonder mandjes en als ze iets groter zijn ook de optie omafiets. Houd je kind van zachte kleurtjes in uni of juist met een leuke designs in bloemetjes of ruitjes of kies je een meisjesfiets in felle kleuren? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *