Geplaatst op Geef een reactie

Waarom fietsen is een belangrijk onderdeel van ons is

fiets

Nederlanders fietsen graag en veel. Dat is niet zo raar want ons land leent zich er ook prima voor. Daarnaast is fietsen gezond en in de stad vaak sneller dan enig ander vervoer. Maar wist ook je dat je door regelmatig te fietsen ook beter gewapend bent tegen aanvallen van bacteriën en virussen?

Niet alleen in ons land maar ook in België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Spanje wordt veel gefietst. Van jong tot oud. Fietsen in de buitenlucht zorgt voor meer ontspanning en energie dan binnen sporten. En je vangt ook nog eens natuurlijke zonlicht wat belangrijk is om voldoende vitamine D aan te maken. Wel goed insmeren natuurlijk. 

Fietsen gezond voor jong en oud

Door fietsen wordt je hartritme opgevoerd en gaat je bloed sneller door je aderen stromen. Hoe sneller het stroomt, hoe sneller voedingsstoffen worden aangevoerd en de afvalstoffen worden afgevoerd. Dit is goed voor je lichaam en met name voor je hart. Ook zorgt regelmatig fietsen er voor dat je hart in rusttoestand gezonder is. Zo is het risico op hart- en vaatziektes als je 2,5 uur per week beweegt veel lager. 

Heb je doordat je veel thuis bent een paar kilo erbij gekregen? Niet zo gek natuurlijk in een tijd waarin je geneigd bent het thuis elke dag wel gezellig te maken. Toch maar dat glaasje wijn en dat kaasje… Goed nieuws voor jou, als je elke dag een uurtje gaat fietsen, verbrandt je weer een deel. Let er wel op dat je lichaam het eerste halfuur de suikers verbrand die in je bloedbaan zitten en pas later het je vetreserves aan preekt. Omdat fietsen minder intensief is, kun je het wel langer volhouden. 

Maart maand is begin van de fietsmaanden

Mei is de fietsmaand bij uitstek. Niet alleen is het weer beter, ook ziet de wereld er in deze tijd elke dag anders uit. Bloemen die opkomen of gaan bloeien, bomen in de bloesem en de lammetjes die weer in de wei staan. Daardoor is het heerlijk rondkijken. Door in de buitenlucht te fietsen zorg je er ook nog eens voor dat lichaam en je geest de kans krijgen om te ontspannen. Zo komt er endorfine vrij; hét zogenaamde gelukshormoon! Daarnaast daalt het cortisol in je bloed, en dat is het zogenaamde stresshormoon. 

Nu je weet hoe goed fietsen voor je is, is dat een extra redenen dus om ook je kind(eren) vroeg te leren fietsen en vooral ook om er samen op uit te trekken. Om je kind te stimuleren, is een fiets die ze mooi vinden een must. Daarnaast is de maat van de fiets erg belangrijk. Stelregel is dat als je kind op het zadel zit, het met platte voet op de grond moet kunnen staan. Stel het zadel en het stuur goed in en begin zo nodig op een iets kleinere kinderfiets. Een fiets op de groei is namelijk geen goed idee. Als richtlijn kun je aanhouden dat een kinderfiets 12 inch is geschikt voor kinderen tussen de 3 en 4,5 jaar en een kinderfiets 16 inch voor kinderen van 4 tot 6 jaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *