Geplaatst op Geef een reactie

Welke maat kinderfiets kies je voor je kind

fiets

Het kopen van een nieuwe fiets is een hoogtepunt in het leven van je kind. Misschien wel vergelijkbaar met het kopen van een auto of huis voor jou. Als ouder sta je daar misschien niet zo bewust bij stil of heb je zelf een lijstje met vragen over het kopen van de fiets. Met onderstaande tips weet je snel hoe je de juiste maat kiest en of het doorschuiven van de fiets naar je jongere kind wel of geen goede optie is. 

Wat is een inch als het gaat om kinderfietsen?

De maat bepalen is het belangrijkste. Het aantal inch geeft bij een fiets de maat van het wiel aan. Hoeveel inch je kiest, heeft vooral te maken met de lengte van je kind. Een inch staat voor 2.54 cm. Hoe groter de wielen, hoe groter het frame en dus de fiets. En hoe groter je kind dus ook moet zijn om bij de tappers en de grond te kunnen. 

Een slimme richtlijn is de leeftijd van je kind. In onderstaande tabel zie je welke maten fiets in aanmerking komen. Kijk je naar bijvoorbeeld naar een meisje in de leeftijd tussen de 4 en 6 jaar, staat dat vaak gelijk aan een meisjesfiets 16 inch. Of je kind groot of klein voor de leeftijd is, speelt daarbij dus ook een rol. 

10 inch 3 tot 4 jaar
12 inch 3 tot 4,5 jaar
14 inch 3,5 tot 5 jaar
16 inch 4 tot 6 jaar
18 inch 4 tot 7 jaar
20 inch 6 tot 8 jaar
24 inch 8 tot 10 jaar
26 inch 9 tot 12 jaar

Kinderfietsen nooit op de groei kopen!

Bij een fiets is het erg belangrijk dat deze de juiste maat heeft. Het klinkt aantrekkelijk om een kinderfiets een beetje op de groei te kopen maar dit is zeker niet slim. Je kind moet namelijk goed bij de grond kunnen als het op de fiets zit. En voor het fietsen moet het de rond trappende beweging ook goed kunnen maken en het evenwicht houden. De juiste maat is dus niet alleen veiliger, je kind leert zo ook makkelijker het evenwicht bewaren en dus fietsen met vertrouwen. Laat je zoon of dochter op de fiets gaan zitten en kijk dan of het met platte voet op de grond kan. Pas eventueel de hoogte van het zadel aan en let daarbij ook op de hoogte van het stuur. Richtlijn daarbij is dat je kind recht vooruit kan kijken. Zo leert het meteen rechtop zitten en rondkijken naar het verkeer en de mensen in plaats van naar de trappers of de grond. 

Zijwieltjes op kinderfietsen – tot welke leeftijd mag dat?

Vindt je kindje het nog een beetje eng, kies dan eerst voor zijwieltjes. Deze kun je met stappen iets hoger zetten zodat ze leren het evenwicht te bewaren. Belangrijk is dat je kind zich veilig voelt. Een goede optie kan dan zijn om de oude vertrouwde fiets (mits die niet echt te klein is) nog even aan te houden en een nieuwe fiets te beloven als het goed lukt. Zo heeft je kind een extra stimulans. 

Doorschuiven van kinderfietsen

Vroeger was het heel gewoon maar kreeg je ook als oudste kind vaak een tweede of derdehands fietsje. Doorschuiven is natuurlijk ook niets mis mee maar let er wel op dat het ook voor een jonger broertje of zusje een belangrijk item is. Ook goed om te beseffen is dat jongens andere wensen qua fiets en kleur hebben dan meisjes. Het laatste dat je wil is dat je kind zich schaamt op zijn doorgeschoven fiets en niet meer wil fietsen. 

Koop je een nieuwe fiets, dat is er een wereld aan stijlen, kleuren en accessoires. Maak als ouder altijd de keuze voor de maat en soort fiets en laat je kind eventueel mee de kleur en accessoires uitkiezen. Gaan jullie voor een thema zoals spiderman, crossfietsen of heuse motorbikes? Kies je voor je dochter een meisjesfietsjes met mandjes voorop of toch liever zo’n leuk rekje? Het kan allemaal. Ook in kleuren is er veel keuze. Ga je voor zachte kleurtjes in uni of met een leuke designs in bloemetjes of ruitjes? Of kies je een meisjesfiets in felle uitbundige kleuren? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *