Geplaatst op Geef een reactie

Kind mee te laten beslissen bij de aankoop van een kinderfiets

fiets

Als peuters kleuters worden, krijg je snel door dat het eigen willetje ook groter wordt. Dacht je dat de fase ‘ik ben twee en zeg nee’ voorbij was, komt de volgende stap waarbij je de hele dag de ‘waaromvragen’ krijgt. 

Waarom moet ik laarzen aan? Waarom moet ik groente eten? Waarom heb jij een rekje op je fiets? Maar naast de waaromvragen zijn er ook hele discussies. Over of ze wel of niet hun bordje leeg moeten eten, wat ze wel of niet aan willen trekken en of er wel of geen poppenmandje op de fiets mag. Even snel zelf kiezen is dus voorbij. Uiteraard heb je als ouder het laatste woord, maar je kind betrekken kan enorm helpen. Ook als jij als ouder ze een kant op sturen. 

Mee beslissen bij het kopen van een kinderfiets

Een eigen mening vormen is belangrijk als je ouder wordt. Dat je daar als vader of moeder niet op alle momenten blij mee bent, is ook logisch. Door duidelijk te maken wanneer je kind (mee) mag kiezen en wanneer niet, voorkom je veel gedoe. Kies bijvoorbeeld in de avond samen de kleding uit voor de volgende dag. Zo kun je je kind op een wat rustiger moment leren wat wel en niet kan. Ook door je kind mee te laten koken en af en toe te laten kiezen wat jullie gaan eten, schuiven ze met meer plezier aan tafel schuiven. 

Grote mensen gevoel

Ook bij het kiezen van grotere dingen kun je je kind een (kleine) rol geven. Denk aan het kiezen van een nieuwe fiets. In de ogen van je kind groot en heel belangrijk. Grote mensen gevoel. Voor je kind is zo’n fietsje heel belangrijk, denk alleen maar aan de kleur. Heb je een stoere dochter dan hoef je natuurlijk niet aan te komen met een zacht roze maar heb je een echte prinses dan is het heel anders. Mee laten kiezen kan er dan voor zorgen dat je kind sneller (zonder zijwieltjes) leert fietsen, veel buiten speelt en op school het broodtrommeltje leeg eet. 

Neem het zonder zijwieltjes fietsen. Is je kind helemaal blij met haar of zijn fiets, dan wil het vast heel graag leren fietsen. Krijgt het bijvoorbeeld die mooie nieuwe fiets als het zonder zijwieltjes kan fietsen, is de kans groot dat ze extra hard hun best doen. Of er genoeg keuze is, hoef je je gelukkig niet druk om te maken. Er zijn mooie fietsjes met of zonder mandjes voorop of met net zo’n rekje net als mama heeft. Qua kleuren heb je helemaal genoeg keuze. Of je dochter houdt van lieve uni kleuren als roze of hemels blauw, van designs als ruitjes of bloemetjes, er is zeker iets van haar keuze. Voor uitbundig meisjes kies je liever een meisjesfiets met vrolijke of felle kleuren al la Ibiza style. En voor jongens zijn er thema’s als spiderman, crossfietsen of heuse motorbikes. 

Zo tussen de 4 en 6 jaar is ook het moment dat je kind leert fietsen zonder zijwieltjes en dus vaak ook het moment dat de fiets een maatje groter mag naar een jongens- of meisjesfiets 16 inch. Kies altijd de juiste maat kinderfiets en kies een fiets nooit op de groei. Het is belangrijk dat ze goed bij de grond kunnen als ze op de fiets zitten. Hierdoor voelt je kind zich veiliger en leer het ook makkelijker het evenwicht bewaren. Daarnaast moet je er niet aan denken dat je kind niet op tijd kan stoppen als het buiten gaat fietsen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *