Geplaatst op Geef een reactie

De bakfiets is top, maar haal ze er op tijd uit 

fiets

Bakfietskinderen staat (nog) niet in de Van Dale, maar dat neemt niet weg dat ze er zijn. Kinderen die tot in lengte van dagen in een bakfiets naar school worden gebracht. Ondanks dat een moderne bakfiets licht trapt, wordt het voor pa of ma steeds lastiger omdat die kinderen steeds groter worden, en luier. Zorg er daarom voor dat ze zodra het kan zelf een fiets hebben om mee naar school te gaan. 

Je ziet ze in bosjes door stadse straten rijden en zelfs op het platteland is inmiddels menig bakfiets te ontdekken. Niet om er wat huisraad mee te verplaatsen of boodschappen in mee te nemen, maar om er kinderen in te vervoeren. 

Fietsen is nog altijd beter dan de auto

Toegegeven, het heeft veel voordelen. Een kind of twee? Ze passen erin. De moderne bakfiets trapt zo licht dat het makkelijk fietsen is en inmiddels is zelfs de elektrische bakfiets in opkomst. Fluitend van A naar B. Ofwel van huis naar school en van school naar de super en van de super naar huis. Na een kop thee dan nog even naar de sportclub of naar muziekles met dat ding. Geen goedkoop vervoersmiddel, maar nog altijd beter dan de auto. 

Vind je het gek dat je dan als bakfietsmoeder te boek komt te staan? Soms een eretitel (je fietst je het ongans), soms wat denigrerend bedoeld. Het woord heeft wel de Van Dale gehaald, maar die bakfiets irriteert ook. Op krappe fietspaden en voor schoolhekken nemen ze immens veel ruimte in. Dat wordt een bakfietsmoeder niet altijd in dank afgenomen. 

Fietsen maakt fysiek sterker en mentaal fris

Toch blijft de bakfiets een hit. Heel begrijpelijk als je heel jonge kinderen hebt, maar zodra ze fysiek in staat zijn zelf te fietsen, is het raadzamer ze dat ook te laten doen. Het is eigenlijk net als met de zogenoemde achterbankkinderen die met de auto naar school worden gebracht. Haal ze van die bank af en uit die bak. Geef ze een goede kinderfiets en hun conditie schiet vooruit. Fysiek worden ze sterker, mentaal blijven ze fris. Fietsen is heerlijk en Hollands. 

Zorg voor een kinderfiets op maat

Om kinderen, zelfs met tegenwind en regen, toch op dat zadel te krijgen is een kinderfiets op maat een must. Als kinderen niet lekker kunnen fietsen doordat hun knieën het stuur raken vanwege een te klein frame of schuivend op het zadel zitten zodat ze toch een beetje bij de trappers kunnen vanwege een fiets die een maatje te groot is, krijgen ze er een hekel aan. Wie echter een prachtige kinderfiets bezit, wil niets liever dan zo gauw mogelijk zelfstandig naar school trappen. 

Er is niets mis met de bakfiets, zolang kinderen te klein zijn om zelfstandig te fietsen. Ze zijn lekker buiten, het is veilig en de auto kan blijven staan. Zodra kinderen genoeg kracht en balans hebben om zonder zijwieltjes op pad te kunnen, en een beetje geleerd hebben in het verkeer te fietsen, dan is het echt tijd voor een eigen fiets. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *