Geplaatst op Geef een reactie

8 redenen om te kiezen voor een standaard kinderfiets

fiets

Het lijkt heel aantrekkelijk om met trapondersteuning naar school te fietsen, maar uit alles blijkt zelfstandig fietsen veel gezonder voor jonge kinderen. Laat die e-bike nog maar even voor wat het is. Ga voor een mooie standaard kinderfiets.

Iedere volwassene kan het zich nog wel herinneren. Als kind moest je regelmatig flink tegen de wind in fietsen naar de lagere of de middelbare school. Als achtste groeper of brugpieper vond je het maar wat stoer om die tocht te maken, maar als het slecht weer was bleek die stoerheid snel verdwenen.

De e-bike is dan ook een geweldige uitvinding, maar grijp daar voor kinderen niet te snel naar. Het is vooral voor volwassenen die wel een beetje trapondersteuning kunnen gebruiken een geweldige hulp. Voor jonge kinderen is het veel gezonder om gewoon nog flink kracht te moeten zetten op de pedalen.

-Minder kans op ziekten

Deskundigen menen dat je van fietsen minder kans hebt op het krijgen van ziekten. Logisch. Als je flink moet trappen gaat je hartslag omhoog, groeit je conditie en gaat je weerstand omhoog. Je bent gewoonweg beter tegen ziekten bestand.

-Stress verdwijnt

Fietsen helpt tegen stress. Ook kinderen kunnen vol zitten van ervaringen en emoties, of stress hebben om huiswerk of proefwerken. Op jonge leeftijd maken ze veel mee en fietsen kan een uitlaatklep zijn. Door te fietsen kun je ontspannen. Fysiek betekent het zelfs dat je met fietsen stofjes aanmaakt als endorfine en serotonine. Stofjes die een geluksgevoel geven.

-Goede spieropbouw

Spieren worden met zelf trappen flink aan het werk gezet. Niet alleen de bovenbeenspieren maar ook allerlei andere spieren in het lijf. Op die manier werkt een kind aan een goede spieropbouw.

-Minder kans op overgewicht

Overgewicht is een probleem dat veel kinderen treft. Door regelmatig te fietsen, bijvoorbeeld naar school, naar vrienden of naar een clubje, is de kans op overgewicht stukken kleiner. En in dit geval is het natuurlijk enorm belangrijk om zelf te trappen. Dus beter is het om op een gewone standaard kinderfiets te trappen dan voor een e-bike te kiezen.

-Beter slapen

Wie een flink eind fietst, raakt moe. Al was het alleen al door lekker in de buitenlucht te zijn. En wie fysiek moe raakt, slaapt beter. Een goede nachtrust is enorm gezond.

-Betere hersenwerking

Door een betere bloedtoevoer worden niet louter de spieren aan het werk gezet, maar ook de hersenen. Allerlei activiteiten in de hersenen krijgen op die manier veel zuurstof dat ervoor zorgt dat die hersenen optimaal functioneren. Dat vergroot de hersencapaciteit en daar heeft een kind altijd profijt van.

-Samen is socialer

Samen fietsen zorgt voor onderling contact en soms zelfs vriendschappen. Kinderen die elkaar ’s morgens ophalen om samen naar school te fietsen, doen dat vaak jaren achtereen. Het schept een band, vooral als je samen door weer en wind fietst.

-Gevoel van vrijheid en zelfverzekerd zijn

Kinderen kunnen niet vroeg genoeg leren fietsen zodat ze op de fiets naar school kunnen. Een nieuwe fiets op maat, is het mooiste cadeau wat je ze geven kunt. Het geeft ze een gevoel van vrijheid. Wie zelfstandig kan fietsen, inderdaad zonder trapondersteuning, voelt zich al snel ook zelfverzekerd. In alle opzichten is fietsen goed voor een kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *