Geplaatst op Geef een reactie

Hoe hoog moet een kinderzadel staan?

fiets

De hoogte van het zadel van een kinderfiets is van belang om goed (te leren) fietsen en veilig te fietsen. Het gaat in dit geval niet zozeer om de leeftijd van het kind, maar om de beenlengte. We leggen het uit. 

Kinderfietsen zijn er alle mogelijke modellen, kleuren en van allerhande accessoires voorzien. De jongste kinderen starten met een fiets met zijwieltjes die na enige tijd verdwijnen als het kind zijn of haar balans kan houden en op twee wielen de wereld in fietst. Een mijlpaal.

Daarna volgt meestal een reeks fietsen die meegroeit met de leeftijd van het kind. Eerst is het nog een fiets om spelenderwijs het fietsen onder de knie te krijgen, niet veel later is het een vervoersmiddel zodat het kind uiteindelijk zelfstandig naar school kan fietsen, naar de sportclub of naar opa en oma. Kortom; eigenlijk kan geen kind zonder een fiets.

Om veilig en met zelfvertrouwen deel te kunnen nemen aan het verkeer, is het belangrijk dat de fiets de juiste maat heeft. Op een te grote fiets schuif je op het zadel heen en weer en raak je snel de balans kwijt. Een te kleine fiets heeft als gevaar dat knieën het stuur raken en dat werkt valpartijen in de hand. Een passende fiets is een must voor wie goed wil leren fietsen en vooral veilig wil fietsen.

Comfortabel fietsen met zadel op goede hoogte

De hoogte van het zadel speelt daar een belangrijke rol in. Houd als ouder altijd in de gaten dat het kind met de bal van de voet of in ieder geval met de tenen bij de grond kan als het op het zadel zit. Tijdens het fietsen komt dan de knie ook niet boven de heup uit en dat betekent dat het fietsen comfortabel is.

Het is ook mogelijk om afstand van het kruis tot aan de grond te meten, als het kind zonder schoenen met de voeten uit elkaar op de grond staat. Op die manier heb je in ieder geval de afstand van de grond tot de laagste stand van het zadel te pakken. Het zadel kan later altijd nog wat omhoog.

Na de zomervakantie een grotere kinderfiets?

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de fiets de juiste maat heeft, uitgedrukt in inches. Dat geeft de wielgrootte weer. Ga dus niet uit van de leeftijd van het kind, maar pas de fiets aan op de lengte dat het kind heeft. Het ene kind is nu eenmaal op een bepaalde leeftijd langer dan het andere kind.

Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat voor een kind tussen de 2 en de 4 jaar met kledingmaat 98 tot 104 het zadel op 43 centimeter hoogte staat, bij een 12 inch fiets. Daarna volgt zadelhoogte 53 centimeter bij een kledingmaat tussen 104 en 110 centimeter (16 inch fiets) en zo loopt dat steeds verder op. Een kind van twaalf jaar en ouder heeft veelal een 28 inch fiets waarbij het zadel hoger staat dan 78 centimeter. Maar altijd geldt: passen. Net als met kleding. Geen kind is hetzelfde, zeker niet als het om het postuur gaat.

En dan hebben we het nog niet over die regelmatige groeispurts gehad die kinderen soms hebben. Ineens zijn broekspijpen hoogwater en mouwen van shirtjes te kort. Vooral na de zomervakantie blijken veel kinderen enorm gegroeid te zijn. Kijk dan goed of het zadel nog op de juiste hoogte staat. Bij twijfel is het belangrijk deze weer goed af te stellen op de juiste hoogte. Het kan dan zo zijn dat het kind toe is aan een grotere ofwel een nieuwe fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *