Geplaatst op Geef een reactie

Hoe leerde je fietsen toen de kinderfiets er nog niet was? 

fiets

Het bestaan van de kinderfiets lijkt zo gewoon, maar er was een tijd dat er gewoonweg geen kinderfietsen bestonden. Toch leerde vrijwel iedere Nederlander fietsen. Hoe ging dat eigenlijk? 

Een echte kinderfiets op maat om op te leren fietsen? Dat kwam er vroeger niet aan te pas. Je leerde heus wel fietsen, maar dan op de fiets van een oudere broer of zus. Dat je niet bij de trappers kon, was geen issue. Daar werden gewoonweg hulpstukken op gemonteerd zodat je er net met je voeten bij kon. Beetje schuiven op het zadel, daar werd niet moeilijk over gedaan. 

Uiteindelijk ging het fietsen dan steeds een stukje gemakkelijker, naarmate je groter groeide. Je leende een familiefiets totdat je toe was aan een eigen volwassen fietsmaat. Er stond er altijd wel eentje ergens in de schuur. Dat iedereen een fiets op maat had, was niet gewoon. Je rommelde wat aan het zadel en het stuur en je ging. 

Je leert het op een fiets op maat

Hoe anders is dat tegenwoordig. Kinderen krijgen van jongs af aan een fiets. Eerst met zijwieltjes. Als ze eenmaal de balans goed te pakken hebben, gaan de zijwieltjes eraf. Als ze een fiets ontgroeid zijn, komt er een andere. In alle gevallen altijd een fiets op maat. Want daar leer je het toch echt het beste op. 

Kinderfietsen zijn er in de maten van 10 tot 28 inch. Dat is de wielmaat. Het stuur en het zadel worden exact op de juiste hoogte gezet zodat het kind met de voeten bij de grond kan. Dat is belangrijk om veilig op- en af te kunnen stappen. En dan is leren fietsen zo moeilijk niet meer. Wat wel belangrijk is, is dat kinderen zich goed in het verkeer leren bewegen. Het is noodzakelijk de regels zo goed mogelijk te kennen en goed om je heen kijken. Dat leer je op school met een verkeersexamen en in de praktijk. Dat is in vergelijking met vroeger natuurlijk wel anders, toen het stukken rustiger was op de weg. 

Jongens- en meisjesfietsen

Het verschil tussen een jongensfiets of een meisjesfiets bestaat in het begin vooral uit de kleur en het model. Alhoewel een lage instap voor kleine boys op heel jonge leeftijd zeker nog aan te raden is. Dat is wel zo veilig. Later kiezen jongens vaak voor een fiets met een stang. Een echte stoere fiets is dan voor hen een must. Meiden gaan vaak voor een fiets die lijkt op de oorspronkelijk omafiets. Mand voorop en lekker fietsen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *