Geplaatst op Geef een reactie

Van bakfiets tot kinderfiets

fiets

Kinderen moeten de tijd krijgen om te leren fietsen, maar ook om goed kennis te maken met het verkeer. Ze eerst een tijdje meenemen op of aan een eigen fiets of in een bakfiets is zo’n gek idee niet. Zo leren jonge kinderen al vroeg hoe het is om de weg op te gaan.

Bakfiets

Volgens de Fietsersbond is de bakfiets van tegenwoordig een comfortabele fiets, die net zo licht fietst als welke andere fiets dan ook. Wel is de bakfiets natuurlijk zwaarder dan een gewone fiets als het kroost erin zit. De bakfiets mag dan een behoorlijke lengte hebben, met heel jonge kinderen kun je er veilig mee over straat. Kinderen kunnen vaak makkelijk in de bak klimmen en ze zitten als een vorst. Zo’n bakfiets is er met twee of met drie wielen, die eerste fietst lichter.

Fietszitje

Een andere optie is kinderen op de eigen fiets meenemen in een zitje. Eerst voorop, daarna achterop. Of eventueel op een zadel op de voorbuis. Zorg er wel voor dat het kind niet met de voeten bij de spaken kan komen en dat je zelf ook comfortabel kunt fietsen. Kies altijd voor stevig en veilig zitje dat goed op de fiets gemonteerd is.

Fietskar

Een fietskar is ook een mogelijkheid. Dat heeft het voordeel dat je deze los kunt koppelen en als wandelwagen kunt gebruiken. Vooral handig als kleine kinderen nog niet zelf (een eind) kunnen lopen.

Aanhangfiets

Ken je de aanhangfiets? Dat is een fietsje dat je achter je eigen fiets monteert. Dan moet een kind wel zelf kunnen meefietsen, maar jij hebt de controle. Het kind hoeft eigenlijk alleen maar te trappen. Vooral bij langere fietsafstanden, die een kind nog niet zelfstandig kan afleggen, is dit een ideale manier om samen flinke einden te fietsen.

Fiets met zijwieltjes

Met een kinderfiets met zijwieltjes raken kinderen op een veilige manier bekend met het fietsen en al een klein beetje met het verkeer. Als ze daar de leeftijd voor hebben kunnen ze op een rustig pleintje of fietspad zelf leren fietsen. Soms zit er bij zo’n fiets ook een duwstang waardoor je ze een eindje op weg kunt helpen.

Kinderfiets

Daarna volgt dan de kinderfiets die goed afgestemd moet worden op de lengte van het kind. Vaak is de leeftijd een graadmeter, maar dat is niet altijd een goed idee. Kinderen in de groei kunnen ineens een groeispurt krijgen waardoor ze qua lengte alweer een grotere fiets nodig hebben. Of het nu om jongensfietsen of meisjesfietsen gaat, het is in alle gevallen belangrijk dat er gekozen wordt voor een fiets op maat.

Een te grote fiets heeft het gevaar dat ze niet met hun voeten bij de grond komen en op- en afstappen lastig is. Ze schuiven over het zadel en dat is niet aan te raden. Bij een te kleine fiets is de kans groot dat hun knieën op een gegeven moment het stuur raken. Hartstikke gevaarlijk. Ze raken in onbalans en ongelukken liggen op de loer. Niet doen dus, en altijd kiezen voor de juiste maat fiets.

Zelfstandig leren fietsen

Kinderen moeten eerst goed leren fietsen vlakbij huis. Op een rustige plek en vooral met veel plezier. Daarna kunnen ze een stukje met je meefietsen op een rustig en veilig fietspad. Leer ze de verkeersregels, laat ze het vertrouwen krijgen dat ze goed kunnen fietsen en dat ze met enige zekerheid aan het verkeer deel kunnen nemen. Als ze eenmaal de leeftijd hebben, kunnen ze dan zelfstandig naar school fietsen. Maar daaraan vooraf gaan eerst die fietsen waarin ze kennis kunnen maken met de drukke buitenwereld, voordat ze zelf de trappers rond gaan draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *