Geplaatst op Geef een reactie

Zo neem je gemakkelijk een school- of sporttas mee op de fiets 

fiets

Het is heerlijk als kinderen zelfstandig naar school of de sportclub kunnen fietsen. In beide gevallen hebben ze vaak een flinke tas mee. Hoe kan zo’n tas veilig op de fiets worden meegenomen? Een aantal opties op een rij. 

Ieder kind zal het kunnen beamen; ouders willen vooral dat je op de fiets naar school of naar de sportclub gaat. ‘Je gaat maar fietsen, het is mooi weer’, is de veelgehoorde reactie. Ouders zien hun kroost graag in beweging in plaats van uren achter een laptop of Playstation en wat al niet meer.

Daarin hebben ouders in de meeste gevallen gelijk. Als een kind goed kan fietsen en de afstand niet te groot is, is het goed en gezond om ze al vroeg zelfstandig op de fiets naar school of de sportvereniging te laten gaan. Zelfs de Rijksoverheid adviseert jonge mensen minimaal een uur matig intensief per dag te bewegen. Dat schiet met al dat fietsen lekker op.

Een kinderfiets op maat

Daarvoor hebben kinderen een goede fiets nodig. Een kinderfiets die is uitgerust met een goed zadel dat op de juiste hoogte staat. Met goed werkende verlichting en de juiste framemaat. Vooral dat laatste is belangrijk om zonder zorgen en comfortabel te kunnen fietsen. Op en afstappen moeten gemakkelijk gaan, maar ook het fietsen zelf moet gebeuren zonder dat knieën het stuur kunnen raken of schuiven op een zadel. Als dat allemaal in orde is, rest nog de vraag hoe de school- of sporttas meegenomen wordt. Hier volgt een aantal opties.

Op de rug
In het geval van een rugzak kan deze op de rug worden meegenomen. Nu is het belangrijk te weten dat een rugzak niet zwaarder zou moeten zijn dan tien procent van het totale lichaamsgewicht van het kind. Dat is het advies van ergotherapeuten. Een kind is immer nog in de groei en de rug is kwetsbaar. Let daarop.

Fietsendrager
Een fietsendrager is niet gemaakt om iemand mee achterop te nemen, maar wel om een tas op te doen. Onder snelbinders kan dat prima. Zorg er wel voor dat de snelbinders stevig genoeg zijn (niet uitgerekt) zodat de tas goed op z’n plaats blijft zitten.

Fietstassen
Fietstassen zijn tegenwoordig niet meer duf of tuttig. Nee, ze zijn vooral handig en heel fraai. Er zijn de meest hippe fietstassen in mooie kleuren en prints verkrijgbaar. Als ze goed op de fiets worden gemonteerd, is dat heel comfortabel om spullen en een tas in mee te nemen. Sommige fietstassen zijn al een tas op zich en die kun je er gemakkelijk af en aanklikken. Je haalt de fietstas in een handomdraai van de drager en verandert deze gemakkelijk in een hand- of rugtas.

Rek voorop
Natuurlijk is er ook het rek voorop de kinderfiets, waar gemakkelijk een tas op meegenomen kan worden. Zorg er wel voor dat ook deze tas goed vastzit. Bevestig de tas aan het stuur of het rek zodat die er niet af kan vallen.

Fietsmand voorop
Een fietsmand- of krat voorop werkt ook heel handig voor wie een schooltas of sporttas mee wil nemen. Er zijn handige manden en kratten die op een stevige manier voorop de kinderfiets bevestigd kunnen worden. Ze zijn superhandig en de schooltas of de sporttas kan er makkelijk in meegenomen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *