Geplaatst op Geef een reactie

Bagagedragerfeitjes: liever niet iemand achterop 

fiets

Een bagagedrager. Daar sta je toch zelden bij stil. Die zit gewoon achterop de fiets en steeds vaker ook voorop. Handig om spullen op mee te nemen of er fietstassen aan vast te maken. Iemand achterop nemen? Liever niet!

Ken je nog Erik vonk en Olga Stapels? Waarschijnlijk niet. Maar als we zeggen: Rutger Hauer en Monique van de Ven gaat er vast een belletje rinkelen. Wie kent niet de scène uit de film Turks Fruit waarbij Van de Ven achterop de fiets zit bij Hauer en ze beiden vrolijk door de Amsterdamse straten slingeren. Het is een mooi bruggetje naar de bagagedrager. Of Van de Ven daar comfortabel op zat? Lastig te zeggen, maar wie goed naar de scène kijkt, ziet dat ze op een kussentje zit. Dus het antwoord lijkt in dit geval: ja. 

Toch is de bagagedrager daar niet voor gemaakt. Helemaal niet eigenlijk. De meeste bagagedragers kunnen een gewicht van maximaal vijftien tot veertig kilo aan. Dan weet je direct dat iemand achterop nemen voor het behoud van de fiets niet verstandig is. Gezellig is het echter wel, zo is uit bovenstaande gebleken. 

Veilig: mand of krat voorop de fiets

Bagagedragers zijn er in vele soorten en maten. Voorzien van snelbinders of een klem. Je kunt er ook gemakkelijk fietstassen aan bevestigen. Tegenwoordig is de bagagedrager voorop de fiets weer helemaal in zwang. Kun je een tas op vastmaken of een mand of krat op bevestigen. Heel handig voor het meenemen van bagage op de fiets. Tassen aan het stuur of om je lijf zijn dan niet nodig. Wel zo veilig en comfortabel. 

De meest kleine formaat kinderfietsen zijn al voorzien van een bagagedrager. Dat is voor de jongste meisjes vaak een uitnodiging om er een kinderzitje voor een babypop op te hebben. Dat wil je als meisje! De roze-witte Paw Patrol kinderfiets is al van zo’n zitje voorzien en daarom een hit. 

Kinderfietsen voor meisjes zijn overigens ook regelmatig voorzien van een voordrager, zoals bij deze Volare Lovely meisjesfiets. Een schitterend exemplaar in blushy rood, voorzien van bloemetjes op de kettingkast. Een kleurrijk geheel. 

Volwassen fiets heeft bagagedrager

Jongens lijken er minder behoefte aan te hebben. Bij de meeste kinderfietsen voor de jongeheren ontbreekt een bagagedrager. Pas als ze overstappen naar een ‘grote-mensen-fiets’ van 28 inch komt de bagagedrager in zwang. 

Neem niet iemand achterop

Wordt er overgestapt op een heuse fiets met een bagagedrager dan is het raadzaam de kinderen te waarschuwen voor al te veel gewicht achterop. Bagagedragers zijn daar, zoals eerder hier genoemd, niet op berekend. In sommige landen is het zelfs verboden om iemand op die manier achterop te hebben. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *