Geplaatst op Geef een reactie

Verruil het rammelbakkie voor een stevige kinderfiets

fiets

Vaak leert een kind de eerste schreden op het fietspad op een oude fiets. Niets mis mee, maar echt goed fietsen leert een kind op een goed werkende kinderfiets van het juiste formaat. 

Het kind leert fietsen op een tweedehandsje? Niets mis mee. Fietsen leer je proefondervindelijk en een fiets heeft daar soms flink van te verduren. Kinderen maken al snel een schuiver of gooien de fiets zomaar op straat neer. Krasje hier of daar is gauw veroorzaakt.

Als dit een kostbare kinderfiets is, wordt niemand daar blij van. Daarom is starten met een zogenoemd ‘rammelbakkie’ helemaal niet erg. Mits die fiets de juiste maat heeft. Daar schort het helaas nog wel eens aan. Kinderen schuiven op het zadel heen en weer en kunnen amper bij de trappers. Of ze raken met hun knieën net het stuur nog niet, maar dat zal niet lang meer duren. Hartstikke gevaarlijk. Balans houden, met de voeten bij de grond kunnen en handig kunnen op- en afstappen zijn een must om veilig te leren fietsen. In dat geval wordt het echt tijd voor een goede kinderfiets op maat.

Echt fietsen leer je in de praktijk

Een kinderfiets waarvan zowel het stuur als het zadel op de juiste hoogte staan, de remmen en het licht tiptop in orde zijn en de versnellingen soepel werken, dat is heerlijk fietsen! En als fietsen lekker gaat, maken kinderen grotere afstanden en leren ze het echte fietsen in de praktijk.

In alle gevallen staat veiligheid voorop, dus ook van de fiets. Het rammelbakkie mag dan prima werken, maar alle aspecten van de fiets moeten in orde zijn, en dat is met een oude fiets niet altijd het geval.

Door weer en wind naar school fietsen

Tegen de tijd dat kinderen echt toe zijn aan een nieuwe fiets, is het dan ook raadzaam om te kiezen voor een maatfiets die heel wat jaartjes mee kan. Op een gegeven moment fietsen kinderen immers naar de middelbare school en is die afstand in de meeste gevallen wat verder dan de afstand naar de basisschool. Dan heb je als scholier gewoon een goede kinderfiets nodig, waarmee je door weer en wind de weg naar school kunt afleggen. En daarna? Tsja… dan breekt voor veel scholieren de studententijd aan en komt dat rammelbakkie weer in zicht. In een groter formaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *