Geplaatst op Geef een reactie

Nederlandse kinderen gelukkiger door fietsen

fiets

Geloof het of niet, maar fietsen maakt gelukkig. Natuurlijk zijn tegenwind en hagel niet echt fijn, waardoor je de link minder snel zal leggen. Maar uit onderzoek blijkt dat met name kinderen gelukkiger worden van fietsen. 

Fietsen, we leren het al van jongs af aan. Eerst op een fiets met zijwieltjes, later zonder en er wordt getrapt op een steeds groter formaat fiets. Als kinderen naar de middelbare school gaan, willen ze dat het liefst zelfstandig op de fiets doen. Iedere dag weer. Dat geeft immers een zekere mate van vrijheid en vrijheid voelt altijd goed. Zie daar een geluksingrediënt!

Geluk moet op de politieke agenda

Dat vindt ook Leo Bormans. Professor Bormans (Erasmus Universiteit Rotterdam) is bekend als geluksonderzoeker, schrijver en inspirator. Hij schreef ‘The world book of happiness’. Het boek is inmiddels een internationale bestseller en is vertaald in meer dan twaalf talen. Een groot aantal wereldleiders heeft het in het bezit. Dat komt geluksprofessor Bormans goed uit want hij zou niets liever willen dan dat geluk en levenskwaliteit op de politieke agenda komen. 

Geluk is al jong zelfstandig kunnen fietsen

Dat geluk ook met fietsen te maken heeft, zou je niet zo snel denken maar toch blijkt dat zo te zijn. Omdat we in Nederland al op jonge leeftijd zelfstandig fietsen, blijken juist Nederlandse kinderen deze vorm van geluk te ervaren. Door al jong zelfstandig te kunnen fietsen, geeft dat kinderen een zekere autonomie die gelukkig maakt. ‘Met anderen kunnen fietsen, het stuur in eigen hand, waar je maar wilt gaan. Dat is gelukmakend!’, schrijft de geluksprofessor.

Niemand is gebaat bij angst voor fietsen

Juist daarom is het zo jammer dat ouders steeds vaker kinderen met de auto naar school brengen omdat ze menen dat fietsen te gevaarlijk is. Beter zou het zijn om kinderen verkeerswijs te maken en bijvoorbeeld als ouder eerst een tijdje mee te fietsen. Natuurlijk wordt het verkeer steeds drukker, maar angst voor fietsen? Daar is niemand bij gebaat. Er wordt inmiddels door de Fietsersbond hard gewerkt aan het veiliger maken van een groot aantal fietspaden zodat fietsen een ontspannen bezigheid blijft. Zo kunnen kinderen blij en veilig op de fiets naar school

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *