Geplaatst op Geef een reactie

Ieder kind een kinderfiets

fiets

Het voorjaar zit eraan te komen en dan is het heerlijk om op de fiets naar school te gaan. Deden kinderen dat in de winter dan niet? Dat zou wel moeten, maar steeds vaker worden kinderen met de auto naar school gebracht. Volgens de Fietsersbond komt daar verandering in. 

Dat kinderen met de auto naar school worden gebracht, zodat ze niet nat of koud worden, is best een ongezonde ontwikkeling. Het zou veel beter zijn om ze er goed op te kleden en ook in de winter maanden de fiets te pakken. Ouders kiezen er ook vaak voor hun kinderen te brengen omdat ze het verkeer te druk vinden. Zo creëer je achterbankkinderen. Kinderen die niet eens meer naar school dúrven fietsen. 

In 2040 zijn er vooral fietsers op straat

Volgens de Fietsersbond moeten er steeds meer mensen, vooral kinderen, kiezen voor de fiets. De visie op de toekomst? In 2040 zou het straatbeeld vooral door fietsers worden gedomineerd. Zelfs lang wachten voor een stoplicht zou niet meer aan de orde zijn. Met een ingebouwde sensor op de fiets floept het licht zo op groen. En doortrappen maar. 

In 2040 zou ieder kind een fiets hebben. De hoeveelheid kinderfietsen zou enorm zijn. Het is gezond, comfortabel en op veel plaatsen heb je voorrang. Lekker in de gezonde buitenlucht. Op de fiets naar school, op de fiets naar de sportclub en op de fiets naar waar je maar wilt. 

Voor alles is een fiets!

Dat gebeurt natuurlijk al wel, maar de komende jaren zouden steeds meer mensen de fiets moeten pakken. Als het aan de Fietsersbond ligt, verdwijnt de auto uit de stad en komt daar de fiets voor in de plaats. Of het nu gaat om kinderfietsen, bakfietsen, e-bikes of een overdekte fietstaxi. Er wordt zelfs gesproken over een strooifiets als sneeuw en ijs in de winter ons land binnendringen. Voor alles is een fiets! 

Laten we een duit in het zakje doen door in het voorjaar de fiets volledig te omarmen. Dat is al een sterk begin van het beeld dat hier is geschetst. De fiets is er voor iedereen en biedt allerlei mogelijkheden. Het is een duurzame en gezonde manier van je voortbewegen. Dat weten we al wel, maar we doen het nog niet zo massaal als gewenst is. 

Fietsen is van nu en de toekomst

Kinderen met de auto naar school brengen, is goed bedoeld, maar het maakt kinderen zo mogelijk alleen maar angstiger in het verkeer. Ze raken niet gewend aan zelfstandig naar school fietsen, ongeacht het weer en de drukte in het verkeer. Terwijl het juist zo goed is om dat te leren. Stap voor stap. Eerst op het fietspad in de buurt, dan de oversteek naar de stad, dan door het stadsverkeer naar school. Iedereen kan het leren. Het is gezond, je wordt er blij van, het biedt vrijheid en het is zo milieuvriendelijk als het maar kan. Fietsen is van nu en fietsen is van de toekomst. Dat moet niet alleen bij een droom van de Fietsersbond blijven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *