Geplaatst op Geef een reactie

Maand van de fietscontrole

fiets

We gaan weer (bijna) naar school en dat doen we het liefst op de fiets. Lekker met een gezonde vakantiekleur weer richting klasgenootjes en misschien wel samen fietsen. Tijd dus om de kinderfiets even na te lopen zodat ze weer maanden vooruit kunnen. Door weer en wind. 

Het is zo Hollands als het maar kan: fietsend naar school. Hier tref je nauwelijks schoolbussen zoals bijvoorbeeld in Amerika. Kinderen fietsen al op jonge leeftijd zelfstandig naar school. Een goeie zaak en wel zo gezond. 

Bikkels stappen ook bij regen op de fiets

Dat betekent fietsen door weer en wind. Geen gezeur als het wat waait, je neus niet ophalen voor mogelijke buien en zelfs niet malen om een stortbui. Alhoewel; dat laatste is natuurlijk niet helemaal waar. Met de flinke regenbuien van tegenwoordig is het toch wat minder leuk, maar desalniettemin wordt de kinderfiets gepakt. Regenpak aan, muts op en gaan. Bikkels zijn het. 

Het betekent echter nog iets en dat is dat de fiets goed in orde moet zijn. Als er buien over trekken is het vaak wat schemerig weer en is een juiste verlichting een must. De banden moeten goed zijn opgepompt om zo licht mogelijk te kunnen trappen en er zou eigenlijk niets mogen rammelen. Alles moet goed vast zitten, de ketting moet op de juiste spanning staan en de handgrepen aan het stuur mogen niet glad zijn. 

Zo comfortabel mogelijk naar school fietsen

Dat is zomaar een korte opsomming van hoe een fiets ervoor moet staan om zo comfortabel mogelijk naar school te kunnen fietsen. Aangezien het er weer bijna de tijd voor is, na de vakantieperiode, is het zaak om de fiets deze weken even na te lopen.

Doe dus even een check. Is de kinderfiets nog in orde? Zit alles goed vast? Doet alles het goed? Maak de fiets bijvoorbeeld ook samen nog even schoon zodat het kind beseft dat een fiets meer is dan zomaar een ‘ding’. Het is een belangrijk vervoersmiddel en je bent om ‘t hand als er iets mis mee is. Op die manier zal hij of zij ook zuiniger met de fiets omgaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *