Geplaatst op Geef een reactie

De kinderfiets van de kleine Mathieu van der Poel 

fiets

Ze hebben als professionele wielrenners vele kilometers in de benen, Mathieu van der Poel en Marianne Vos. Het zijn bikkels die heel wat prijzen in de wacht slepen bij het wielrennen op de meest geavanceerde fietsen, maar ook zij zijn ooit begonnen op een kinderfiets

Je kunt je er misschien niets bij voorstellen, maar toch is het zo. Mathieu van der Poel heeft vast ooit zijwieltjes aan zijn fiets gehad of misschien is hij zelfs wel met een loopfietsje begonnen. In ieder geval heeft hij zich als kind op de een of de andere manier het fietsen eigen gemaakt. 

Geef die jongen een fiets en hij gaat ervoor

Toch even speuren? In de media lezen we dat hij, toen hij vijf was, net zonder zijwieltjes door het bos achter het ouderlijk huis in Kapellen (bij Antwerpen) kon fietsen. Hij deed trouwens niet lang erna al mee aan veldritten. Hij moet er wel heel veel lol in hebben gehad en door het fietsen zo gegrepen zijn, dat hij op latere leeftijd het fietsen als sport is gaan beoefenen. En zoals gezegd; niet onverdienstelijk. Hij excelleert zelfs in drie fietssporten: mountainbiken, wielrennen en veldrijden. Geef die jongen een fiets en hij gaat ervoor. 

Een kind dat een fijne kinderfiets heeft, kan hetzelfde overkomen. Daarmee krijgt ‘de fiets’ een andere betekenis. Die is op een gegeven moment niet alleen maar functioneel om mee naar school te kunnen fietsen, maar biedt ook vrijheid, voedt de sportiviteit, leidt tot prachtige hobby’s of misschien wel een profcarrière als fietser. 

Verschillende fietsen maken een renner veelzijdig

Ook de soort fiets kan van belang zijn. Een stadsfiets of een sportiever exemplaar zoals een mountainbike verschillen van elkaar. Van der Poel vond iedere sportieve fiets interessant en het bood en biedt hem tot op de dag van vandaag een manier van fietsen die hem veelzijdig maakt. Mountainbiken vereist coördinatie, explosiviteit, en een portie lef. Op een racefiets gaat het veel meer om duurvermogen, maar komt die eerdergenoemde explosiviteit weer van pas in bijvoorbeeld een eindsprint. In een veldrit van een uur komen beide werelden samen. Trouwens; ook Marianne Vos is zowel een baan-, weg- als veldwielrenster. 

Alles begint met een goede kinderfiets

Kortom; geef een jong een kind een goede kinderfiets om het op te leren en zorg ervoor dat de fiets een geliefd vervoersmiddel wordt zodat ook de sportieve ambities van een kind kunnen worden uitgeleefd. Je weet immers nooit waar het toe leiden kan. Voor je het weet heb je een Van der Poeltje of Vos onder je hoede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *