Geplaatst op Geef een reactie

Zijwieltjes, zijn ze überhaupt nog nodig? 

fiets

Zelf op je eigen fiets de wijde wereld in. Een geweldig moment, evenals de allereerste keer zonder zijwieltjes fietsen. Iedereen weet dat gevoel nog. Maar wat als je eigen kind keihard op de grond valt die eerste keer? Zijwieltjes bieden uitkomst voor het tegengaan van valpartijen, maar heeft je kind ze echt nodig? 

In ons buurland België vinden ze van niet. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde geeft ouders het advies om geen fietsen met zijwieltjes te gebruiken. Zij hebben namelijk hier onderzoek naar gedaan en volgens hen leren kinderen het fietsen beter met een loopfietsje. 

Op RTL Nieuws zegt Els Hendricks van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde: “Met een loopfietsje leer je het fietsen vele malen sneller. Dat komt omdat loopfietsen helpen bij stop- en stuurvaardigheden. Wanneer je kind het fietsen met een loopfietsje beheerst is de overgang naar een fiets met trappers helemaal niet zo moeilijk.”

Hier in Nederland gaat Veilig Verkeer Nederland (VVN) nog niet in dit advies mee, maar zij zeggen wel dat er een kern van waarheid in het Belgische advies zit. Tegenover RTL Nieuws verklaart een woordvoerder dat je met een loopfietsje het evenwicht onder de knie krijgt. Het is heel goed om daar op jonge leeftijd al mee te beginnen, aldus de woordvoerder. 

Balans houden

Bij fietsen draait het om balans houden. Zijwieltjes helpen je bij het leren fietsen om niet om te vallen. Dus niet om balans te houden. Nog een nadeel van zijwieltjes is dat deze pas gebruikt kunnen worden wanneer je kind de trappers rond kan trappen. Om het fietsen te leren hoef je eigenlijk nog helemaal niet trappers rond de laten draaien, het draait juist in de beginfase om balans houden. Vandaar dat loopfietsen voor de beginfase zo belangrijk zijn. 

Geef je kind daarom zo vroeg mogelijk een loopfiets. Dat kan vanaf het moment dat je kind kan lopen. Het kind gaat er vanzelf mee aan de slag wanneer hij of zij daar klaar voor is. Door te fietsen op een loopfietsje houdt je kind zijn balans. Het sturen gaat op een spelende wijze. Vallen lijkt misschien erg, maar omdat je kind nog klein is, valt hij maar een klein stukje en fietsen leer je nou eenmaal niet zonder te vallen. Het leren fietsen bestaat bij een loopfietsje met name uit het zorgen dat je niet omvalt. 

Een ban op zijwieltjes? 

Dat gaat te ver vindt de Fietsersbond. Zij zijn voor het gebruik van een loopfiets, maar voor onzekere kinderen kan een fiets met zijwieltjes juist uitkomst bieden. Eigenlijk hangt het gewoon van het kind zelf af. En soms willen ouders te snel de overstap naar een gewone fiets maken. Is jouw kind gelukkig op een loopfiets en nog niet toe aan een gewone fiets? Wacht dan gewoon nog even. 

Geef het leren fietsen de tijd  

Soms geven kinderen zelf aan dat ze op een gewone fiets willen fietsen, andere kinderen wachten liever nog even met de overstap. Blijf als ouder altijd positief en dwing je kind tot niets. Zeg bijvoorbeeld niet dat het vriendje of vriendinnetje van je kind al lang op een gewone fiets fietst, dat ziet je kind zelf wel. Het is belangrijk dat je kind het vertrouwen houdt, het fietsen komt vanzelf. Elk kind ontwikkelt zich anders. En dat mag ook! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *