Geplaatst op Geef een reactie

Leer je fiets parkeren

fiets

Leren fietsen is één, een fiets netjes wegzetten is een ander verhaal. Wie het kinderen meteen leert, zorgt er samen voor dat de fiets lang meegaat. 

Je kent het vast wel. Je parkeert je fiets keurig in een rek en bij terugkomst van een rondje winkelen ligt deze tussen een bende fietsen die naar één kant is gevallen. Het bekende domino-effect. Klinkt spannend, maar je fiets wordt er niet beter van. Dan moet je deze ook nog eens tussen en onder al die andere exemplaren vandaan zien te tillen. De ergernis liegt er ook niet om.

Beter is het om een fiets stevig op een standaard te zetten of handig tegen een muur of hek. Het laat zich raden dat het best belangrijk is om kinderen dit alvast te leren als ze hun eerste kinderfiets zonder zijwieltjes krijgen. Het hoort eigenlijk bij het leren fietsen

Een fiets moet je niet neerkwakken

Behalve goed leren fietsen, gaat het dan ook om de fiets netjes in de schuur of garage te zetten. Dus niet neerkwakken, maar tegen een muur plaatsen, in een exclusief fietsenrek of op de standaard. Een stevige standaard is daarom een must op een kinderfiets. 

Nu kan het voorkomen dat sommige kinderen die standaard met hun voeten in het begin niet uitgeklapt krijgen. Dan is het goed om als ouder te laten zien hoe dat in zijn werk gaat. Met een beetje behendigheid lukt het ze uiteindelijk zelf. 

Help kinderen de eerste keer de fiets parkeren

Buitenshuis, bijvoorbeeld op het schoolplein, is het een ander verhaal. Dan komen ze in aanraking met zoveel fietsen, dat het vaak zoeken is naar een geschikte plek om zelf de fiets veilig weg te zetten zonder dat deze binnen de kortste keren omkukelt. Een aangewezen fietsenrek, fietsenhok of plaats waar de fietsen goed op een standaard kunnen worden gezet, is dan van belang. Help ze daar zo mogelijk de eerste paar keer bij. Eenmaal een plekje gevonden is dat vaak de vaste parkeerplaats voor de fiets. 

Door de fiets goed weg te zetten, worden calamiteiten voorkomen. Spaken raken niet zomaar los, het licht blijft heel, de lak blijft gaaf en het zadel blijft recht. Dat zijn nog maar een paar voorbeelden van hoe een fiets zo lang meegaat. Daar draagt het netjes wegzetten van de fiets aan bij. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *