Geplaatst op Geef een reactie

Kampioenschap Tegenwindfietsen iets voor jou?

fiets

Het is voor echte bikkels op heel gewone fietsen: het NK Tegenwindfietsen. Een geweldige uitdaging om bij minimaal windkracht 7 er recht tegenin te trappen. Zo snel mogelijk! 

Misschien moet je er niet aan denken als het harder waait dan windkracht 7, maar sommige mensen krijgen dan echt de kriebels. Die willen juist tegen die harde wind in fietsen. Maar liefst negen kilometer lang over de Oosterscheldekering. Wat bezielt deze mensen?

Niets vreemds. Ze houden van een uitdaging en die uitdaging is het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen. Deze wedstrijd wordt sinds 2013 georganiseerd. Er bestaat inmiddels ook een ploegentijdrit.

Denk niet dat het hier gaat om geavanceerde fietsen met versnellingen of zelfs maar een e-bike. De organisatie deelt gewone fietsen uit, het zijn allemaal dezelfde standaard herenfietsen. Fietsen zonder versnellingen en een terugtraprem. Daar moet je het mee doen. Alle reden om regelmatig te trainen, en dat kan ook op je kinderfiets.

Tegenwindfietsen is keihard trappen

Dit jaar vond het NK Tegenwindfietsen, wat inmiddels het Eneco NK Tegenwindfietsen heet, plaats op 6 februari. Drie dagen van tevoren weet de organisatie of het door kan gaan. Het moet immers echt gaan om tegenwind en geen zijwind of meewind. De wind moet dus uit de juiste hoek waaien, en er moet sprake zijn van minimaal windkracht 7.

Mooi weer hoef je daarom nooit te verwachten. Het is keihard werken ofwel trappen. Ludiek is het wel. Er kunnen tweehonderd individuele fietsers meedoen en 25 ploegen van vier fietsers. Deelnemers starten dertig seconden na elkaar en degene met de snelste tijd wint. De mannelijke winnaar van 2022 deed er ruim 20 minuten over, de vrouwelijke winnaar ruim 23 minuten.

Begin vast met trainen op de kinderfiets

Een aantal keren ging de wedstrijd niet door. Vanwege de coronapandemie, maar ook vanwege een te heftige storm waardoor het voor de vrachtwagens die de fietsen terug moesten brengen, te gevaarlijk was om op de Oosterscheldekering te rijden. Er waren ook jaren dat er niet de juiste windomstandigheden waren. Het luistert dus nauw met de weersomstandigheden. Maar trainen op je eigen fiets of kinderfiets kan altijd. Staat er wind? Trappen maar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *