Geplaatst op Geef een reactie

Fietsen en buitenlucht; dé ideale combi

fiets

Het klinkt logisch dat fietsen en buiten samen gaan. Maar wist je dat de buitenlucht nog meer voordelen heeft voor jou en je kind(eren)? Het is veel meer dan even een frisse neus halen. En je fietstochtje leveren veel meer op dan alleen van A naar B gaan. Wij zetten alle redenen waarom het goed is om er samen met je kindje(s) op de fiets er op uit te gaan op en rijtje. 

Meer energie

Je herkent vast wel dat je na een dag binnen zitten je een beetje duf bent. En daar heb jij niet alleen last van. Ook je kindje heeft dat gevoel alleen heeft het van nature nog meer energie waardoor je het minder snel ziet. Maar bedenk eens hoe prikkelbaar ze na een dag binnen of veel op de computer zijn. Standaard een buitenluchtmomentje inplannen is daarom heel slim. Lekker samen op de fiets boodschappen doen of samen de hond uit laten in plaats van even snel alleen. En jouw ommetje kun je ook prima combineren met een lesje fietsen zonder zijwieltjes. 

Cortisol

In de buitenlucht in, krijgt ons brein relatief minder prikkels. Hierdoor komt er ‘rust’ in je hoofd. Net alleen bij jou maar ook bij je kind. Ze lijken wel druk maar dat buiten is anders druk dan binnen. Kinderen moeten op een dag veel leren. Door letterlijk buiten adem te halen zorg je er voor dat het cortisol niveau (het hormoon dat staat voor spanning) en je hartslag verlagen. En dat is gezond dus. 

Samen er op uit, is ook een goed plan. Wat lekkers en wat drinken mee in een rugzak en genieten maar. Fietsen door het bos, park of de duinen zullen voor je kind één complete ontdekkingstocht zijn. Want naast het fietsen valt er onderweg natuurlijk van alles te zien. Denk maar aan de vogels in de lucht, bomen waarbij de blaadjes bewegen, bloemen en vlinders maar ook een spinnenweb of kruipende beestjes zijn een avontuur voor je kind. 

Een dagje regen? Ga toch. De meeste kinderen vinden fietsen en ontdekken in de regen nog leuker. En zeker als ze die mooie regenlaarsjes en hun regenjas aan mogen. Neem wel een fijne Rains rugzak met zodat alles wat je meeneemt droog blijft. 

Zo stimuleer je de motoriek

Wist je dat je kind in de buitenlucht veel meer bewegingsvrijheid heeft en het daardoor beter kan ontwikkelen? Denk maar aan rondrennen (op ongelijke grond), klimmen, springen in de speeltuin of lekker fietsen. Al die dingen stimuleren de motoriek van je kind. Het krijgt een betere coördinatie, leert het evenwicht bewaren en er wordt geoefend met het reactie- en uithoudingsvermogen van je kleintje. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor een groter zelfvertrouwen. Zaken die je je kindje toch graag cadeau geeft.  

Goed slapen en minder vaak ziek

Met voldoende buitenlucht slapen baby’s en kinderen extra goed. Ze worden rozig of kunnen hun energie goed kwijt. Pak dus je luiertas maar in en ga lekker even op de fiets weg of loop naar opa en oma en laat je kleintje mee fietsen. Grote kans dat je baby geniet en daarna ook nog eens heerlijk slaapt. De tijd dat ze buitenzijn, zorgt ook nog eens voor meer aanmaak van vitamine D waardoor ze minder vaak ziek zijn. 

 

Veel te zien en te leren

Buiten is veel te zien en dus is er ook spelenderwijs veel te leren. Denk maar aan de dieren die ze onderweg ontmoeten en alle geluiden die ze horen. Ook het verschil in bomen, en planten herkennen leren ze spelenderwijs. Daarnaast is het een groot avontuur om onderweg van alles te verzamelen. Om te zien maar ook om te voelen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *