Geplaatst op Geef een reactie

Het perfecte cadeau voor je peuter; een loopfiets!

fiets

Die eerste verjaardag van je kindje is een enorme mijlpaal. Jouw baby is geen baby meer maar een dreumes! Maar minstens zo’n grote stap is verjaardag nummer twee; nu heb je te maken met een echte peuter. Compleet met driftbuien, grappige uitspraken en niet te vergeten halsbrekende capriolen. Want peuters mogen maar wat graag dingen uitproberen die ze eigenlijk nog niet kunnen. Zoals fietsen! Daarom is een loopfiets een perfect cadeau voor die kleine snelheidsduiveltjes.

Vanaf wanneer mag je kindje op een loopfiets?

Wat een feest! Jouw kindje mag twee kaarsjes uitblazen. En dat is ook het moment waarop jouw kindje op een loopfiets kan. Ieder kind ontwikkelt zich natuurlijk op zijn eigen manier en tempo, daar is niets mis mee. Maar doorgaans kunnen kinderen van twee jaar hun evenwicht voldoende bewaren om veel plezier te beleven aan een loopfietsje. Kinderen onder de twee vallen sneller en kunnen daarom beter eerst nog even oefenen op een drie- of vierwieler. In het begin moet je peuter vast nog even inkomen en wennen, maar voor je het weet racet hij door de straat en ren jij er achteraan. 

Wat zijn de voordelen van een loopfiets?

In de eerste plaats is het natuurlijk gewoon hartstikke leuk, zo’n allereerste ‘fietsje’. Niet alleen voor de jarige job, maar ook voor de ouders, want het ziet er ontzettend schattig uit. Maar naast het hoge schattigheidsgehalte en de vele leuke kiekjes die je gaat maken, heeft zo’n loopfiets ook echt een hoop voordelen voor de ontwikkeling van je peuter. Zo is het gebruik van het loopfietsje heel goed voor de ontwikkeling van de grove motoriek. Niet alleen moet je kindje zichzelf in balans houden, hij moet ook nog een loopbeweging maken en de fiets in bedwang houden. Best een uitdaging in het begin, maar harstikke leerzaam.

Omdat je peuter continu moet balanceren om zichzelf en de fiets overeind te houden leert hij razendsnel zijn evenwicht te bewaren. En dat terwijl hij ondertussen plezier heeft. Het is daarnaast ook nog eens heel goed voor zijn ruimtelijk inzicht, want hij leert afstand en snelheid inschatten. Vooral als hij een paar keer een botsing heeft zal hij al gauw onder de knie krijgen hoe hij dit moet voorkomen. Geeft helemaal niks dus!

Peuters staan erom bekend dat ze het liefst alles ‘zelluf’ doen. Hoewel je hier als ouders soms helemaal gek van wordt, is het natuurlijk hartstikke goed, want daar leren ze van. Voor jouw peuter is het dan ook helemaal geweldig dat hij nu zijn eigen fiets heeft. Als hij het eenmaal goed in de smiezen heeft kun je zelfs samen met hem een kort stukje fietsen, waarbij hij naast jou rijdt op zijn loopfietsje. Goed voor zijn gevoel van eigenwaarde, want wat zal hij trots zijn dat hij niet in het zitje hoeft! Je zult er versteld van staan hoe snel die kleine koters kunnen racen op een loopfietsje. En dat levert weer een voordeel op voor de ouders, want het kan je flink wat tijd besparen. Want iedereen die wel eens een wandeling met een peuter heeft gemaakt, weet dat dit soms een eeuwigheid kan duren. Ook handig wanneer je de buggy of wandelwagen eens thuis wilt laten.

Als laatste is een loopfiets een hele mooie voorbereiding op een echte trapfiets. Kinderen die een loopfiets hebben gehad maken vaak de overstap naar een grote fiets, zonder zijwieltjes, een stuk makkelijker.

Een fiets hoort erbij

In een land met meer fietsen dan inwoners hoort een fiets er gewoon bij, hoe klein je ook bent. Het begint met een driewieler, dan volgt een loopfiets, die je inruilt voor een fiets met zijwieltjes of een echte grote fiets, en voor je het weet is je kind zijn kinderfiets ook alweer ontgroeid. Met een leuke loopfiets bereid jij je kind uitstekend voor op een heel leven lekker fietsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *