Geplaatst op Geef een reactie

Ode aan de ‘gewone’ fiets

fiets

De e-bike is een hit en daar is niets mis mee. Maar je leert pas echt fietsen op een ‘gewone’ fiets. Die trapondersteuning is van latere zorg.

Er rijden bijna 23 miljoen fietsen in Nederland, waarvan 2,4 miljoen e-bikes. Dat laatste aantal is uit 2019 en dat getal wordt alsmaar hoger. De e-bike is populair. Maar het ware fietsen moet je toch echt leren op een ‘gewone’ fiets.

‘De vreugde van het gewone fietsen zal zoiets worden als de kunst van het kantklossen, of (op iets langere termijn) het lezen van een papieren krant, een ambacht cq. vaardigheid die alleen enkele ouderen nog beheersen.’ Het is een regel uit een ingezonden brief in de Volkskrant. De schrijver meent dat er steeds meer geluiden opgaan dat zelfs jonge mensen voor trapondersteuning kiezen, en eindigt met het verzoek om een special over de gewone fiets.

Vrienden van de gewone trapfiets

Een pleidooi voor de standaard fiets, zonder motortje. Helemaal zo gek niet in een tijd dat de e-bike de standaard lijkt te worden en je op een gewone fiets elkaar gaat groeten omdat het zo, tsja… zo bijzonder is. Vrienden van de gewone trapfiets, zullen we maar zeggen.

Het is best bizar dat zelfs steeds meer kinderen op een e-bike stappen nadat ze het werkelijke fietsen hebben geleerd op een kinderfiets met zijwieltjes. Nadat je je het fysieke fietsen eigen hebt gemaakt, leer je echt fietsen als je op je twaalfde verjaardag een grote kinderfiets hebt gekregen en ermee naar de middelbare school gaat. Pas dan leer je anticiperen op het verkeer terwijl je het fietsen zelf al wel machtig bent.

Met een heren- of damesfiets op vakantie

Juist omdat we in Nederland zo veel en zo vaak fietsen, kun je het niet vroeg genoeg leren. We doen vrijwel alles op de fiets. De boodschappen, naar de voetbaltraining, naar school, naar het werk en naar de bioscoop, om maar een aantal voorbeelden te noemen.

We gaan zelfs met een herenfiets of damesfiets op vakantie. Tassen aan stuur en bagagedrager en trappen maar. Door weer en wind. En dat laatste is nu precies dat veel huidige fietsers tegenstaat. Die wind en die kilometers. Daarom kiezen veel mensen voor een e-bike om dat fietsen zo lang mogelijk vol te kunnen houden. Dat is best mooi, zo lang mogelijk genieten van fietsen in de buitenlucht zonder dat je het op moet geven omdat je geen kracht meer zou hebben om de elementen aan te kunnen.

Lang leve de ‘gewone’ fiets

Zolang je echter nog in goede conditie bent, zou er geen vuiltje aan de lucht moeten zijn en zou je ‘gewoon’ moeten fietsen om je lijf en je geest in die conditie te houden. Trappen dus. Vanaf het moment dat je je kinderfiets hebt tot aan de tijd dat je naar de middelbare school fietst, naar het werk en nog lang daarna. Lang leve de ‘gewone’ fiets. En nu benieuwd of die special er komt, in de krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *