Geplaatst op Geef een reactie

Fietsen tegen virussen en stress

fiets

Praten, lopen, fietsen. Het hoort in het rijtje van wat je als kind moet leren en ook in die volgorde. Voor Nederlanders is leren fietsen heel normaal. Maar wij zijn niet het enige land waarin fietsen belangrijk is. Ook in België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje wordt wat gefietst. Maar wist je ook al dat je door regelmatig te fietsen ook beter gewapend bent tegen aanvallen van bacteriën en virussen? Fijn dus dat wij een intelligente Lock down hebben en dat rondje fietsen er in kunnen houden of brengen. 

Nederland is aangepast aan ons fietsgedrag. We hebben veel en goede fietspaden, fietsbruggen, en fietsenstallingen. Daarnaast is fietsen in de stad vaak sneller dan de auto, bus of metro. Fietsen is voor jong en oud en we fietsen per jaar dan ook heel wat kilometers af. En dat is goed. Fietsen in de buitenlucht is namelijk niet alleen om van A naar B te gaan, maar doet nog veel meer met je. Zo zorgt het voor meer ontspanning en energie dan welke binnensport dan ook. 

Verminder je stresshormonen 

En wist je dat bij fietsen je huid ook meteen een gezonde portie natuurlijke zonlicht opvangt? Dit zonlicht is voor je lichaam belangrijk om voldoende vitamine D aan te kunnen maken. Daarnaast zorgt de buitenlucht er ook voor dat je lichaam en je geest de kans krijgen om te ontspannen. Hierbij komt endorfine vrij, beter bekent als het gelukshormoon. Niet alleen de endorfine stijgt maar de dosis cortisol in je bloed daalt waardoor je ook minder stress ervaart. Goed nieuws in deze Corona tijd.  Denk er wel om dat je je goed en regelmatig insmeert, ook in de schaduw!

Leren fietsen

Mei is dus echt een fietsmaand. Het wordt wat warmer en elke dag ziet het er buiten anders uit. Bomen gaan weer blad vormen en fruitbomen staan vol bloesem. Overal komen de bloemen op en de lammetjes staan weer in de wei. Daardoor is het heerlijk om door de natuur te fietsen en lekker rond te kijken. Ook je kindje vindt het vast leuk om naar buiten te gaan. Niet alleen bij jou op de fiets, maar ook om zelf te kunnen fietsen. Tijd dus om te leren fietsen!

Online kun je een mooie en goede kinderfiets kopen. Dit maakt dat het leren fietsen echt een feestje wordt. Tip: Koop niet een te grote fiets (op de groei) want je kind moet als het op het zadel zit met platte voet bij de grond kunnen. Is je kindje tussen de 3 en 4,5 jaar oud dan is een kinderfiets 12 inch goed geschikt. Voor kinderen van 4 tot 6 kun je het beste voor een mooie kinderfiets 16 inch kiezen. 

Vooruitkijken en geduld

Ga je je kind leren fietsen, zorg dan dat je zelf niet ongeduldig wordt. Heb je slecht geslapen, dan is het niet de dag. Want heb jij vertrouwen en geduld, dan voelt je kindje dat aan en zal het ook meer zelfvertrouwen hebben. Leer wel vanaf het begin om vooruit te kijken te kijken naar de weg in plaats van naar het stuur of de trappers. Zo leert het direct om de omgeving goed op te nemen en dat is veel veiliger. 

Start met fietsen met zijwieltjes. Dit geeft vertrouwen en zo kan je kindje wennen. Heeft het het fietsen met zijwieltjes onder controle, kun je een stap verder gaan en de zijwieltjes iets omhoog te zetten. Alleen als de fiets dreigt om te vallen, raken de wieltjes dan nog de grond. Een goede manier om te wennen aan het balanceren en in evenwicht houden van de fiets.  

Gaat je kind fietsen zonder zijwieltjes, loop wel mee en houd eventueel de bagagedrager vast. Dit geeft je kleintje extra veiligheid. Het loslaten doe je in kleine stapjes waarbij je vertelt wat je doet. Zo blijft het vertrouwen van je kind in jou behouden. Laat dan steeds iets langer los, totdat je kind helemaal alleen kan fietsen. Wat zal je (kind) trots zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *