Geplaatst op Geef een reactie

Fietsen in Friesland: de vijf mooiste routes

fiets

Friesland is een van de allermooiste fietsprovincies van Nederland. Ga je binnenkort naar Friesland? Stap dan zeker op de fiets, want op de fiets zie je net even wat meer.

Friesland ken je natuurlijk van de meren en plassen, maar er is meer dan fietsen langs het water. In het zuidoosten van Friesland heb je de Friese Wouden, een coulisselandschap van weilanden, boomwallen en beekjes. In het westen ligt Gaasterland, een glooiend landschap en uiteraard kan je langs de Friese Elfsteden fietsen. Of maak de oversteek naar de Friese Waddeneilanden. Kortom in Friesland is enorm veel te beleven. Om het iets gemakkelijker voor je te maken tippen wij vijf routes.

  1. Ontdek de Friese Wouden 

Dit is een lange route van 48 kilometer lang. Flink fietsen dus! Tijdens deze route kom je langs verschillende dorpjes. De route start in Dokkum, een van de oudste steden van Friesland. Vanuit daar ga je onder andere langs Ee, Westergeest, Rinsumageest en Dantumadeel. Het is een afwisselende route, waarin je kerken, een klooster, molens en muurschilderingen passeert. Een mooi mix van geschiedenis en natuur.

  1. Fietsroute de Leijen

De Leijen is een meer. Het meer is ontstaan door veenafgravingen. Rond het meer loopt een fietspad. Tijdens deze route kom je verschillende uitkijkpunten en vogelhutten tegen. Bij VVV Drachten kan je informeren naar een fietsroute van 23,17 kilometer lang. Neem de tijd ervoor en maak tussenstops. Zo geniet je extra van de prachtige natuur rondom de Leijen.

  1. Rondje Slotermeer 

Kies je deze route dan kom je door de plaatsen Balk, Woudsend, Tjerkgaast, Sloten en Balk. De route is 30,4 kilometer lang. Tussen de plaatsjes door kan je genieten van de rust in de uitgestrekte polders. Zie de website voor meer informatie over de route.

  1. De Amelandroute 

Liefhebber van strand en fietsen door de duinen? Dan moet je naar een Waddeneiland. Ameland is een aanrader. Neem voor een dagje de boot en aan de noordrand van Ameland ontdek je een prachtig strand. Tussen de duinen vind je gezellige dorpjes. De route is zo’n 42 kilometer lang. Kortere routes zijn eveneens mogelijk op het eiland. Ideaal wanneer je met kinderen een dagje gaat fietsen. Neem dan bijvoorbeeld een route naar de vuurtoren. Goed te doen met een kinderfiets.

  1. De venenroute 

Start in Grou en geniet van een mooie fietstocht door Nationaal Park De Alde Feanen. Echt iets voor natuurliefhebbers, want je komt langs een uniek laagveenmoerasgebied met meren, vennetjes en rietlanden. Ook zie je struwelen, moerasbossen, elzenbossen en blauwgraslanden. De route is 26 kilometer. Neem een verrekijker mee en wie weet zie je een bruine kiekendief, zwarte stern of roerdomp. Ook zijn er allerlei soorten libellen te spotten.

It giet oan! 

Naast bovenstaande routes zijn er nog tal van andere routes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Elfstedentocht per fiets? Wie de officiële fietsroute aflegt krijgt maar liefst 255 kilometer voor de kiezen. Voordeel is dat je de mooiste historische stukken van Friesland krijgt te zien. Fietsliefhebbers, moeten daarom deze route zeker een keertje afleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *