Geplaatst op Geef een reactie

Welke maat kinderfiets moet mijn kind hebben?

fiets

Kinderfietsen zijn er te kust en te keur. Voor jongens en meisjes. De keuze voor de juiste kinderfiets gaat niet over kleur en uitstraling alleen. Het gaat in eerste instantie om de juiste maat. Hoe meet je die, hoe weet je die?

Kinderfietsen, je kunt er niet genoeg van hebben. In een gezin met kleine kinderen worden er heel wat versleten. Dat is niet voor niets, want kinderen groeien. Als kool. Een fiets is zomaar weer te klein. Knieën tegen het stuur, jas tussen de spaken.

Veel ouders zijn geneigd een fiets dan maar op de groei te kopen. Begrijpelijk, maar niet aan te raden. Het omgekeerde van bovenstaand gebeurt dan namelijk: met de voeten niet bij de grond kunnen, schuiven op het zadel. Het gevolg: uit balans, niet goed af kunnen stappen, en daarmee een gevaar op de weg. Voor zichzelf en het andere verkeer. Als is het maar op het pleintje achter het huis.

Ga voor een fiets op maat

Wie kiest voor leren fietsen op de juiste manier en vooral voor veilig en fijn fietsen, gaat voor een fiets op maat. De inches waarmee de maat van een fiets wordt aangegeven, matchen bij een bepaalde leeftijd. Bij die leeftijd hoort een lengte. Die kan natuurlijk verschillen, er wordt van gemiddelden uitgegaan. Het ene kind groeit nu eenmaal harder dan het andere en genetisch is er ook veel bepaald. Maar over het algemeen zijn de maten voorspelbaar. Hier een overzicht van de gemiddelden.

Leeftijd Fietsmaat Lengte van het kind

2-4 jaar 12 inch jongens- en meisjesfiets 95 centimeter
3-5 jaar 14 inch 100
4-6 jaar 16 inch 105
5-7 jaar 18 inch 110
6-8 jaar 20 inch 115
7-9 jaar 22 inch 122
8-12 jaar 24 inch 130
10-14 jaar 26 inch 145

of zie het complete maattabel overzicht.

In alle gevallen is de lichaamslengte belangrijker dan de leeftijd. Het kind moet met beide voeten de grond aan kunnen raken als het op het zadel zit.

Hieruit blijkt dat een fiets, net als met kleding, gewoon gepast moet worden. Ga niet over een nacht ijs. Kinderen vallen vaak voor een kleur, een sticker, een mandje of een te gekke fietsbel. Toch is het verstandig eerst een rondje te fietsen op die favoriet om erachter te komen of de fiets past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *