Geplaatst op Geef een reactie

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen op een loopfiets?

fiets

Het is een prachtcadeau op jonge leeftijd: een loopfiets. Er zijn meerdere modellen en je kind leert er zonder trappers mee fietsen. De maat van zo’n loopfiets moet passen bij de leeftijd. We zetten het op een rij.

Ze zijn leuk en handig: loopfietsen. De jongste kinderen leren er de eerste kneepjes van het ‘fietsen’-vak mee. Die bestaan namelijk allereerst uit je voortbewegen door je benen en vooral je knieën te gebruiken, evenwicht houden, sturen en vooruitkijken, wenden en de kunst om op een zadel te zitten.

Loopfietsen, vanaf ongeveer één jaar

Na zo’n opsomming zou je denken dat leren fietsen een hele toer is, en dat is het ook. Daarom is die loopfiets zo fijn om mee te beginnen. Als je kiest voor de juiste loopfiets is het een veilige manier van leren voortbewegen op ‘iets met wielen’. En dat kan al vanaf een jaar of één. Vaak is de beenlengte dan tussen de 20 en 28 centimeter en kan een kind met diezelfde zadelhoogte uit de voeten.

Een half jaar later hebben de beentjes een lengte van 23 tot 28 centimeter en kan het zadel ook op gelijke hoogte. Dit is immers de graadmeter. Met twee jaar gaat het om een lengte van 28 tot 33 centimeter en daarna volgt 34 tot 37. Op driejarige leeftijd gaat het om 38 tot 45 centimeter.

Veel loopfietsen hebben verstelbare zadels en gaan wel een tijdje mee. Koop zo’n fietsje dan ook verstandig, maar nooit te klein of te groot. Daar heeft het kind niets aan. Bovenstaande cijfers zijn een handvat, maar altijd gemiddeld.

Evenwicht houden is de kunst

Die eerste loopfiets moet vooral stabiel zijn. Dat gaat het beste met een loopfiets met minimaal drie wielen, liefst vier. Pas na de tweede verjaardag komt een loopfiets met twee wielen in aanmerking. Meestal kunnen kinderen dan voldoende evenwicht houden.

Een loopfiets is weliswaar een tijdelijk gegeven, maar heel functioneel. Een kind leert evenwicht houden en de overstap naar een kinderfiets, zo tussen de 2 en de 4 jaar, is minder groot.

Wanneer die overstap gemaakt kan worden, hangt van de motoriek, lengte en basis-fietsvaardigheden van een kind af. De een gaat dat makkelijker af dan de ander. Vooral het fietsplezier staat voorop. Kies daarom altijd voor een leuke loopfiets of fiets, maar te allen tijde in de juiste maat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *