Geplaatst op Geef een reactie

Welke kinderfiets kopen voor welke leeftijd?

fiets

Welke maat kinderfiets voor welke leeftijd?

Als je een kinderfiets voor je zoon of dochter wilt aanschaffen is veiligheid uiteraard het belangrijkste. Veiligheid begint met de keuze van de juiste fiets. Laat je kind nooit fietsen op een fiets die te groot is, dat kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Het is soms lastig om de juiste maat fiets aan te schaffen. Meestal wordt er bij alle fietsen aangegeven voor welke leeftijd deze geschikt zijn, maar eigenlijk zegt dat nog niet alles. Niet alle kinderen van bijvoorbeeld 4 jaar zijn precies even groot en die 2 centimeter verschil kan al bepalend zijn of de fiets te groot of te klein is.

De juiste maat kinderfiets kopen

Wil je de juiste fiets voor je kind aanschaffen let dan op de volgende punten en je weet zeker dat de maat goed is:

Leeftijd: het makkelijkste is om eerst te kijken voor welke leeftijden de fiets geschikt is.
Kledingmaat: Tegenwoordig staat bij elke fiets aangegeven voor welke kledingmaat deze geschikt is. Kledingmaat is een betere indicator dan de leeftijd.
Binnenbeenlengte: als er ook nog een binnenbeenlengte staat aangegeven kun je er al bijna zeker van zijn dat het de juiste fiets is. De binnenbeenlengte kun je zelf eenvoudig opmeten bij je kind.

Driewielers

Driewielers zijn geschikt voor de allerkleinste heertjes en dametjes. Deze fietsjes geven een ultieme kans om meer motorisch gevoel te ontwikkelen voor het fietsen. Als je een kinderfiets aanschaft met duwstang kun je jouw kind zelfs al kennis laten maken met de driewieler ook al is hij of zij nog te klein om bij de pedalen te kunnen. In dit geval duw je zelf je kindje voort. Een duwstang is in de meeste gevallen verstelbaar in de hoogte zodat je zelf goed kracht kunt zetten. Na een paar maanden zal je kindje zelf bij de pedalen kunnen en dus zelf fietsen.

Loopfiets perfect om te leren

Een loopfiets is een eerste fiets voor je kind en geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud. Met een loopfiets kan je kind zich voorbereiden op het echte fietsen. Dat komt omdat je kind met een loopfiets leert om zijn of haar evenwicht te bewaren wat natuurlijk essentieel is als je kind straks op een echte fiets rond gaat rijden. Als je er één wilt aanschaffen let er dan als eerste op of je kind met de voeten aan de grond kan. Is dat niet het geval dan kun je eerst proberen om het zadel naar beneden af te stellen. De meeste loopfietsen hebben namelijk een verstelbaar zadel. Staat het zadel al op de laagste stand en kan je kind nog steeds niet met de voeten op de grond, dan is de loopfiets nog even te groot. In dit geval is het beter om even te wachten totdat je kind wat is gegroeid. Het is niet verstandig om toch gebruik te maken van de fiets, dit kan namelijk gevaarlijk worden.

Als je kind wel groot genoeg is voor de loopfiets, kunnen jullie samen gaan oefenen.
Je kind zal letterlijk leren met vallen en opstaan. Om die reden zal een fietshelm geen overbodige luxe zijn. Je kind zal zich ook wat veiliger voelen en je voorkomt lelijke hoofdletsels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *