Geplaatst op Geef een reactie

Meisjesfiets kopen voor je dochter


fiets

Meisjesfiets kopen

Je zesjarige dochter heeft net een groeispurt doorgemaakt en heeft een grotere fiets nodig. Zelf weet ze precies welke fiets ze wil: een roze met heel veel gekleurde spaakkralen.
Jij wilt vooral een goede, betaalbare en veilige fiets die precies op haar lichaamslengte is afgesteld. De meeste van haar vriendinnetjes hebben een meisjesfiets 20 inch. Maar is dit ook de juiste fietsmaat voor je dochter?

Lengte en kledingmaat belangrijker dan leeftijd

Bij het bepalen van de juiste fietsmaat wordt vooral naar de lengte en de kledingmaat van het kind gekeken en in mindere mate naar de leeftijd. Je dochter is immers niet net zo lang als al haar leeftijdsgenootjes. Op fietsmaten voor kinderen zijn meerdere lengte en kledingmaat ranges van toepassing. De lichaamslengte ranges worden in centimeters weergegeven. Je kunt dus zelf eenvoudig vaststellen welke fietsmaat waarschijnlijk het meest geschikt is voor je dochter.

Wielmaat en framemaat

Kinderfietsmaten worden niet in centimeters weergegeven maar in inches. 1 inch is gelijk aan 2,54 centimeter. De inches hebben betrekking op de wielmaat. Hierin verschilt de kinderfietsmaat van de volwassenfietsmaat. De volwassenfietsmaat wordt altijd in centimeters weergegeven en is gebaseerd op de framemaat. De wielmaat voor volwassenen is standaard 28 inch.

Let ook op de framehoogte

Dit wil overigens niet zeggen dat de framemaat onbelangrijk is bij het aanschaffen van een kinderfiets. In tegendeel zelfs, kinderen die even lang zijn hebben vaak verschillende binnen beenlengtes. De framemaat wordt bepaald aan de hand van de binnen beenlengte. Om deze reden is het bij het aanschaffen van een kinderfiets belangrijk om te controleren of het zadel en het stuur versteld kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat je kind een juiste zithouding aanneemt en met veel plezier kan fietsen.

Lengte ranges en kinderfietsmaten

Er zijn in totaal 8 lichaamslengte ranges die corresponderen met hetzelfde aantal kinderfietsmaten. De eerste range komt overeen met fietsmaat 12 inch en betreft de kleinste fietsers. Deze maat is van toepassing op kinderen met een lengte van ongeveer 85 centimeter tot en met 100 centimeter. Fietsmaat 26 inch is de laatste lengterange en geschikt voor kinderen die ongeveer 145 centimeter of langer zijn. Bij een lengte vanaf 155 centimeter wordt geadviseerd een volwassenfiets met wielmaat 28 inch te overwegen. De geschikte maat wordt dan aan de hand van de framehoogte bepaald.

Meisjesfiets 20 inch

Fietsmaat 20 inch is geschikt voor kinderen met een lichaamslengte tussen de 115 en 128 centimeter. Deze range komt overeen met kledingmaten 116, 122 en 128.
Deze lengte range en kledingmaten zijn zowel op 20 inch meisjesfietsen als op 20 inch jongensfietsen van toepassing. Hier wordt geen onderscheid tussen gemaakt.
Meestal is een kind 5 of 6 jaar oud wanneer het toe is aan een fiets met een 20 inch wielmaat. Het is belangrijk dat je niet een te grote fiets voor je kind aanschaft.

Wat is nog meer belangrijk?

Wanneer de meisjesfiets 20 inch ook voor jouw dochter de juiste fietsmaat is, hou dan rekening met het gewicht van de fiets die je aanschaft. Een kind heeft nog niet de spierkracht van een volwassene. Voor kinderen is hierdoor een fiets al gauw te zwaar. Daarom is het verstandig een zo licht mogelijke fiets te kopen. Kies daarnaast bij voorkeur voor een kinderfiets met terugtraprem in plaats van een handrem. Ook versnellingen zijn op een kinderfiets niet nodig. Een kind maakt hier zelden gebruik van en meestal gaan ze snel kapot.

Let er verder op dat het zadel niet te groot is en dat het stuur even breed is als de schouders van je dochter. Controleer ook altijd even de lengte van de cranks. Een crank is het verbindingsstuk tussen de trapas van de fiets en het pedaal. Te lange cranks veroorzaken overstrekking en pijnlijke blessures in de knieën.

Reuze veel keuze

Er is een grote diversiteit aan meisjesfietsen. Of het nu om kleur, type, prijs of veiligheid gaat, de ideale fiets voor je dochter is snel gevonden. Je kunt eenvoudig aan haar wens van een roze fiets voldoen en ze kan hierbij kiezen voor een klassieke, hippe, stoere of speelse variant. Daarnaast zijn er voor meisjesfietsen allerlei soorten accessoires. Zo kan je dochter haar fiets verfraaien met fietsslingers, jasbeschermers in bloemmotief, gekleurde spaakkralen en een roze fietsbel. Verder zal je dochter het ongetwijfeld waarderen wanneer je er een fiets voordrager bij aanschaft waardoor ze al haar spulletjes kan meenemen.
Om het helemaal compleet te maken kun je ook nog bijpassende fietskleding kopen, variërend van een hippe regenjas tot fietshandwarmers in sterrenprint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *