Geplaatst op Geef een reactie

Hier moeten kinderfietsen voor de allerkleinsten aan voldoen

fiets

De loopkar, de loopfiets en dan… een heuse fiets. Het is een stap waar menig ouder ontroerd van raakt. Overdreven? Nee hoor. Leren fietsen is een mijlpaal. Zeker voor de allerkleinsten (en hun ouders). Dan moet je het wel op een goede fiets leren. Maar wat is goed?

Het begint met een jongensfiets 10 inch fiets voor kinderen tussen de drie en de vier jaar. Een duwstang eraan, zijwieltjes erop. Het mag de pret niet drukken. De jongsten willen vooruit. Voor je het weet zijn stang en extra wieltjes overbodig en razen ze er vandoor. 

Het scala aan kinderfietsen is enorm. Van felgekleurde opvallende minifietsen, tot roze meisjesfietsen en stoere zwarte jongensexemplaren. Soms gelinkt aan een succesvolle Disneyfilm zoals Frozen II of een filmheld zoals Spiderman.

In het land der kinderfietsen wemelt het van de kleuren en accessoires. Mandjes voorop, poppenzitjes achterop, blitse handvaten, duidelijke bel. Alles is er. 

Kinderfiets moet stevig en comfortabel zijn

In alle gevallen is het belangrijk dat de fiets stevig is en comfortabel. Een kind moet er veilig op kunnen fietsen, hoe jong ook. Een fiets die niet goed op maat is, geeft problemen. Denk aan schuiven op het zadel en niet goed bij het stuur kunnen. Daar leren de allerkleinsten niet goed van fietsen. Ze raken uit balans en dan is het brullen geblazen. 

Om het fietsplezier hoog te houden én goed te leren fietsen is de 10 inch en vervolgens de jongensfiets 12 inch fiets een stap in de goede richting voor de allerkleinsten. Goed met de voeten bij de grond kunnen, en de blik vooruit. Dat is het motto. Zeker als de zijwieltjes tot het verleden behoren is dit wat er nodig is. 

Goed leren fietsen met fiets op maat

Of het nu gaat om een Woezel & Pip fietsje, een Minnie fietsje of een andere Disney variant. In alle gevallen telt het formaat en de stevigheid. Dat samen zorgt ervoor dat een kind veilig kan fietsen en daarmee ook goéd fietsen leert. 

Daarna volgen nog heel veel andere fietsen in steeds een groter formaat. De kleinsten groeien namelijk als kool en voor je het weet reiken de knieën richting het stuur. Ook dat is niet verstandig, want dan liggen ze zo op de grond. Dus op naar een volgend formaat fiets. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *