Geplaatst op Geef een reactie

Een schone en goed onderhouden kinderfiets? Zo doe je dat! 

fiets

Net zoals bij een fiets voor volwassenen, is onderhoud ook bij een kinderfiets erg belangrijk. De fiets blijft door hem regelmatig schoon te maken mooier, gaat langer mee (handig voor broertjes of zusjes) en je voorkomt dat de fiets snel stuk gaat.  In deze blog lees je een aantal tips hoe je het beste een kinderfiets schoon kan maken en wat je kan doen aan onderhoud. 

Een schone fiets ziet er niet alleen mooier uit, maar is tevens veiliger. De verlichting werkt beter en de reflectoren zitten bijvoorbeeld niet helemaal onder de modder. Snel aan de slag! 

Warm sopje, zachte borstel en poetsen  

Moeilijk hoeft het niet te zijn. Maak een warm sopje klaar en pak een zachte borstel. Gebruik een beetje afwasmiddel of speciale fietsshampoo. Is de kinderfiets niet zo smerig dan is een licht sopje voldoende. Wanneer je de ketting en remblokjes poetst moet je iets voorzichtiger zijn. Gebruik daarvoor een oude tandenborstel. Ben je klaar met soppen? Pak dan een droge doek om de fiets te drogen. Begin met het frame en doe daarna pas de wielen. 

Ketting en kabels smeren 

Door de ketting van de fiets af en toe schoon te maken en in te smeren hou je hem langer goed. Reinig de ketting met een ontvetter en smeer hem in met kettingolie. Na het insmeren moet je de ketting een aantal keren ronddraaien, op die manier verspreid je de olie overal. Heb je iets teveel olie gebruikt? Verwijder dit dan met een doek. Let er op dat je geen olie in de remschijven krijgt. Heeft de kinderfiets versnellingen en remmen met kabels? Maak dan ook de kabels schoon en smeer deze vervolgens in met kettingolie. 

Check de remmen 

Controleer meteen of de remmen van de fiets nog goed werken. Super belangrijk natuurlijk. Werken ze niet naar behoren? Ga dan naar een fietsmaker en laat de remblokken vervangen. Mocht je andere problemen tegenkomen die jezelf niet op kunt lossen wacht dan niet om naar de fietsenmaker te gaan, want een fiets hoort veilig te zijn. Zeker die van een kind. 

Controleer de banden 

Een lekke band, zo vervelend!  Zeker als je kind op tijd op school wil komen. Een lekke band kan je nooit helemaal voorkomen, maar door regelmatig je fiets schoon te maken en te controleren kom je heel ver. Het profiel moet nog aanwezig zijn en de band moet niet uitgedroogd zijn. Tevens moet de bandenspanning goed zijn. Kijk even op de zijkant van de band, daar staat meestal op wat de ideale bandenspanning is. Gebruik een fietspomp met drukmeter om de juiste spanning te bereiken. 

De finishing touch 

Ben je klaar en heb je de fiets grondig schoongemaakt en gecheckt? Zet hem dan nog even in de wax. Door een speciale spray te gebruiken krijg je een mooi beschermend laagje over de lak en het chroom. Ideaal bij een kinderfiets, want die heeft immers heel wat te verduren. Met een grondige schoonmaakbeurt en onderhoudscheck kan de fiets er hopelijk weer een tijdje tegenaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *