Geplaatst op Geef een reactie

De allereerste fiets is een mijlpaal

fiets

Wie herinnert zich niet zijn eerste fiets? Of het nu een kleine fiets of een al wat grotere was, de eerste fiets maakt vaak enorm veel indruk. 

Het was er misschien eentje met zijwieltjes of juist een fiets waardoor je je als kind ineens groot voelde. Een fiets met dat felbegeerde mandje voorop of die geweldige bel. Of gewoon een tweedehands exemplaar, voorheen in het bezit van de grotere broer of zus of de buurjongen. Een fiets is een cadeau dat in de kindertijd de ontwikkeling een boost kan geven richting ‘groter groeien’. 

Kinderfiets op maat

Vroeger werd er nog wel eens een fiets doorgeschoven die een tikkie te groot was Zadel te hoog, en dan schuivend bij de trappers kunnen. Of het stuur stond wel erg ver weg en het kind hing flink voorover om de fiets een beetje te kunnen besturen. Tegenwoordig wordt er voor een kinderfiets gekozen die exact op maat is. Zo leert een kind immers het beste fietsen. De fiets moet veilig zijn en eventueel zijwieltjes hebben om de balans tijdens het fietsen goed onder de knie te krijgen. 

Na de driewieler of step is er eerst de 10 inch kinderfiets, afhankelijk van de lengte van het kind, voor kinderen tussen de drie en de vier jaar. Een kind fietst dan vooral nog op het pleintje voor het huis of op de stoep. De weg op, echt fietsen op een fietspad, daar hebben ze nog geen kaas van gegeten. Als dan uiteindelijk de zijwieltjes eraf gaan en het kind werkelijk fietsen gaat, volgt een grotere maat fiets. Een 12 of 16 inch, en weer later een 18 inch fiets. 

Kinderen kunnen plotseling een groeispurt hebben en zijn dan ineens toe aan niet alleen nieuwe kleding, maar ook aan een andere maat fiets. Het is belangrijk om dat goed in de gaten te houden, want ook een te kleine fiets is niet veilig. Als de knieën te dicht bij het stuur komen, verliest een kind de balans en ligt het op straat. 

Verkeersexamen en als vanzelf fietsen

Meestal volgt na de twaalfde verjaardag de 26 inch fiets. Dat is de opmaat naar een volwassen fiets van 28 inch. Kinderen doen verkeersexamen via school, fietsen veel met de ouders mee naar de voetbalclub of het zwembad. Zo leert een kind zich al fietsend door het verkeer te bewegen. Ze leren op het verkeer letten zonder dat ze na hoeven te denken over hoe ze fietsen. Dat gaat uiteindelijk als vanzelf. 

Het is eigenlijk niet zozeer de leeftijd van een kind die de fietsmaat bepaalt, maar de lengte van een kind. Dat kan bij kinderen van dezelfde leeftijd enorm verschillen. Het is belangrijk daar goed op te anticiperen. De hoogte van het fietszadel tot aan de grond is die van de lengte van het binnenbeen. Dat is de beste indicatie. Te beginnen met het zadel in de laagste stand, dan kan het kind nog wat groeien en hoeft het niet meteen weer een nieuwe fiets. 

Niet te veel toeters en bellen

Alhoewel een fiets met veel snuisterijen en letterlijk toeters en bellen enorm aantrekkelijk is voor een kind, kan het daardoor ook flink afgeleid worden. Al fietsend moeten ze goed vooruitkijken en de blik op de weg houden. Niet rommelen aan een mandje of aan een toeter op het stuur. Het is leuk als een jongensfiets zwart met oranje is en een meisjesfiets roze, maar al te veel accessoires op een fiets is niet altijd veilig. 

Het blijft het allerbelangrijkste dat er voor een fiets op maat wordt gekozen en dat er veilig op gefietst kan worden. Een kind moet de tijd krijgen om goed te leren fietsen. Dat wil het ook. Het kijkt reikhalzend uit naar die echte eerste fiets. Het is een mijlpaal in een kinderleven en als volwassene kun je het je leven lang herinneren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *