Geplaatst op Geef een reactie

5 Fraaie kinderboeken over fietsen

fiets

Leren fietsen is een mijlpaal in een kinderleven. Nog voordat een verkeersdiploma en fietsen door weer en wind in beeld komen, wil een kind niets liever dan op z’n kleine fiets de vrijheid tegemoet. In veel kinderboeken wordt dit thema uitgebreid beschreven. We noemen hier vijf bijzondere exemplaren. 

Leer fietsen

Dat leren fietsen geen makkie is, valt te lezen in veel prentenboeken zoals Grote Anna leert fietsen, De Wielrenner en Kaatje op de fiets. Datzelfde gaat ook op voor het prentenboek van Sebastien Pelon: Leer fietsen. Daarin wordt duidelijk dat fietsen met vallen en opstaan wordt geleerd. Een schitterend boekje om met de jongste fietsers van tussen de vier en zes jaar te lezen en in te zien. Het spreekt enorm tot de verbeelding. (Uitgeverij Memphis Belle B.V.). Maar zoals gezegd is er een enorme keuze. Er zijn veel prentenboeken die over leren fietsen gaan en waarin de kinderfiets centraal staat. 

Het Fietsboek

Wist je dat de uitvinding van de fiets te maken had met een overvloed aan paardenpoep? Het is één van die zinnen waarmee je Het Fietsboek ingetrokken wordt. In dit boek alle mogelijke feiten over de uitvinding van de fiets en weetjes over onder andere wat kunstenaars in de fiets zien, over dat Nederland de eerste fietsende koningin had en ga zo maar door. Een heerlijk boek voor echte lezers. Voor al wat oudere kinderen dus, die het fietsen onder de knie hebben en geïnteresseerd zijn in uitvindingen en wonderlijke verhalen. (Auteur: Paul de Moor, Uitgeverij Lannoo). 

Fiep in het verkeer

Fiep in het verkeer is een boek voor kinderen vanaf vier jaar. Het geeft jonge kinderen een kijkje in het verkeer door middel van tekst en beeld. Ze zien en lezen wat er allemaal op de weg gebeurt en leren ook nog eens een aantal basisregels. Ze worden letterlijk in het verkeer wegwijs gemaakt. Het laat niet alleen fietsers zien, maar ook trams, treinen, auto’s, blindengeleidehonden en longboards. Echt een boek van deze tijd dat werd geschreven en geïllustreerd door Fiep Westendorp, bekend van de illustraties van Jip & Janneke, Otje, Pluk, Floddertje en nog veel meer. Kinderen zullen dit herkennen. (Uitgever Volt). Ook redacteur Annemarie Terhell schreef aan dit boek mee. 

Stap op en fiets

Wel eens gehoord van een fietsdagboek? Een boekje waarin je kunt schrijven over wat er allemaal om je heen gebeurt en wat je ziet als je op je op je kinderfiets op pad bent? Waarin je schrijven kunt wie je tegen kwam en welke ideeën je onderweg opdeed? De antwoorden op deze vragen kan kan een kind allemaal schrijven in het boek Stap op en fiets, waarin ook informatie en adviezen van fietsexperts te vinden zijn. Susanne Groeneveld creëerde dit enorm leuke dagboek voor kinderen die van fietsen houden, zowel jongens als meisjes. Misschien vinden volwassenen het ook leuk. Een fraai cadeau voor de fietsliefhebber van welke leeftijd dan ook. (Uitgever Imagebooks Factory B.V.)

Jij en ik en mijn rode fiets

Als er iemand is die mooie fietsen kan tekenen, en nog zoveel meer, dan is het wel illustratrice Marit Törnqvist. Je kunt uren naar zo’n illustratie kijken. Als er dan ook nog prachtige gedichten bij staan, heb je een zeer fraai kleinood in handen. Dat is het geval met Jij en ik en mijn rode fiets. Een boek vol versjes van Jujja Wieslander, die in Zweden net zo geliefd is als Annie M.G. Schmidt in ons land. Haar gedichten zijn op muziek gezet en generaties Zweden zijn ermee opgegroeid. Hans en Monique Hagen, ook niet de minsten, maakten er Nederlandse versjes van. Het boek is niet specifiek voor een bepaalde leeftijd geduid. Eigenlijk kan ieder kind hier enorm van genieten. (Uitgeverij Querido).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *