Geplaatst op Geef een reactie

De beste tips voor fietsen zonder zijwieltjes

fiets

In deze tijd waarin zoveel niet mag, wil je je kind een bepaald gevoel van vrijheid meegeven. Eigenlijk een van de basis onderwerpen in de opvoeding. Je wil niet dat ze een bepaalde angst meedragen. Maar hoe doe je dat in een tijd waarin je zo veel niet mag en waarin je zelf zoveel onzekerheden hebt?

Je kind snapt vast niet waarom er ineens geen school meer is en de bezoekjes aan opa en oma niet meer doorgaan. Geen zwemles of voetbal en geen logeerpartijtjes. Met de aandacht vestigen op iets anders, leid je ze niet alleen af van wat niet mag maar creëer je aandacht voor een nieuwe belevingswereld. Die van de vrijheid van het fietsen. 

Misschien weet je nog hoe jij hebt leren fietsen. Waar en op welke fietst. Liep één van je ouders steeds geduldig naast je of was het je opa die toch alle tijd van de wereld had?  Leren fietsen is in elk geval een goede investering, want net als lopen of praten, verleer je het nooit meer. 

Met twee voeten op de grond en toch op je kinderfiets

Woon je in een kinderrijke omgeving en zijn er veel kinderen die regelmatig met hun fietsje voorbij komen, dan zal je kind ook willen fietsen. Ziet je kind een ander kindje vallen of heeft het zelf zo’n traumatische ervaring, dan duurt het waarschijnlijk wat langer. Ook hoe vaak jij als ouder zelf fietst en je kind meeneemt, heeft natuurlijk ook veel invloed op het willen leren fietsen van je kind. 

Regel 1 is het kiezen van een aantrekkelijke kinderfiets in de juiste maat. Een goede meetlat is dat een kinderfiets 12 inch geschikt is voor kinderen tussen de 3 en 4,5 jaar en een kinderfiets 16 inch voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Meestal de leeftijd waarop je kindje leert fietsen. Let er goed op dat als je kind op het zadel zit, het met platte voet op de grond kan. Start daarom met het instellen van het zadel en het stuur en begin zo nodig op een iets kleinere jongens- of meisjesfiets. 

Vooruitkijken is belangrijk wanneer je kind op zijn of haar kinderfiets fietst

Met vertrouwen en geduld heb je de beste basis ingrediënten in huis. Door jouw vertrouwen krijgt je kind meer vertrouwen in zichzelf en leert het dus sneller zelfstandig fietsen. Start met een kinderfietsje met zijwieltjes. Op deze leeftijd hebben ze vaak nog niet het vermogen om hun fietsje onder controle en rechtop te houden. Vallen zal zeker niet bijdragen in het leuk vinden van fietsen dus langzaam starten is beter. Met de zijwieltjes leren ze hoe het voelt om zelf te trappen zonder bang te zijn voor omvallen. Leer je kind ook vanaf het begin om vooruit te kijken te kijken naar de weg en niet naar het stuur of de trappers. Hierdoor kunnen ze later veiliger fietsen. 

En dan… Het omhoog zetten van de zijwieltjes van de kinderfiets

De volgende stap is het omhoog zetten van de zijwieltjes. Hierdoor leert je kind zijn evenwicht te bewaren. De wieltjes raken nu alleen de grond als de fiets dreigt om te vallen. En de laatste stap is fietsen zonder zijwieltjes. Dit kan voor je kind nog erg spannend zijn. Loop daarom mee en houd de bagagedrager losjes vast waardoor je kind zich veilig voelt. Gaat het goed, laat dan kort even los. Doe dit wel in kleine stapjes en vertel je kind wat je doet. Ineens loslaten lijkt een goed idee maar als het mis gaat beschadigt het vertrouwen van je zoon of dochter voor een langere tijd. Laat dan steeds iets langer los, totdat je kind alleen fietst. 

Gaat het wat moeizamer, er zijn ook speciale vestjes of harnasjes met een handvat aan de achterkant. Dat is een stuk beter voor jouw rug omdat je niet steeds gebukt de bagagedrager vast hoeft te houden terwijl je met de fiets meerent. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *