Geplaatst op Geef een reactie

De 16 inch fiets voor de kleuterklas

fiets

Een 16 inch kinderfiets

De vierde verjaardag van een kindje is een heel belangrijke mijlpaal, en veel ouders vieren die mijlpaal met een 16 inch fiets. Dat is een model fiets wat geschikt is voor kinderen met een bouw die past bij kledingmaat 104 tot 110. Jouw kind heeft dan wat ze zouden noemen een ‘gemiddelde lengte’ en deze fietsmaat past daarbij. De meeste kinderen gaan vanaf de kleuterperiode op de fiets naar school toe en een kinderfiets past daar mooi bij. Je koopt een dergelijke kinderfiets voor jouw kleintje als verrassing maar enige voorbereiding is op zijn plaats. Zet niet zomaar de nieuwe fiets uit het niks in de huiskamer neer, want de kans ligt op de loer dat je een miskoop doet.

Koop de fiets niet ‘op de groei’

Als ouders maak je al snel de fout dat je klakkeloos op een maat- en leeftijdsindicatie afgaat wanneer je een kinderfiets koopt. Denk niet zomaar dat een kind bij de 4e verjaardag op een 16 inch fiets moet kunnen rijden. Voor hetzelfde geld heeft jouw kind een andere bouw waardoor het een veel grotere of juist veel kleinere fiets nodig heeft. Test dit dus altijd in de winkel uit en koop een dergelijke fiets niet op de groei. Een kind heeft namelijk de veiligheid nodig dat het onderste pedaal met een gestrekt been kan worden bereikt. Met de voeten kan het kind dan ook bij de grond komen. Aangezien kinderen van hun fiets af springen en met regelmaat een noodstop moeten maken is dat een minimum eis aan een kinderfiets. Je moet jouw kind dan ook de veiligheid gunnen van een fiets die letterlijk bij hun past. Liever een keer tussendoor van fiets moeten veranderen omdat je kind is gegroeid dan in één keer een te grote fiets kopen waardoor jouw kind er niet meer op durft te stappen.

Leuke modellen voor de kleintjes

Een goede kinderfiets sluit aan bij de belevingswereld van een kind. Sommige kleutertjes zijn al echte mini-me’s, maar bij andere kinderen ligt dat compleet anders. Gelukkig zijn kinderfietsen in de maat 16 inch zodanig gevarieerd verkrijgbaar dat er voor elk type kind en geschikte fiets is. Een kind zal heel andere dingen met zich meenemen naar school dan een volwassene. Jouw kind wil waarschijnlijk pop of knuffel meenemen in het fietszitje, of er moet een vriendenboekje mee in het fietsmandje. Een jongen wil een bal onder zijn snelbinders kunnen binden.

Afgemonteerd of prefab

Een kinderfiets van 16 inch kan je kopen in een aantal vormen. Je kan ervoor kiezen om een kinderfiets helemaal afgemonteerd bij de fietsenmaker op te halen. Dat is de methode waarbij de fietsenmaker het stuur goed monteert, en waarbij het zadel en de trappers stevig worden aangedraaid op de juiste plek. Je kan er echter ook voor kiezen om de fiets prefab aangeleverd te krijgen. Een beetje handige papa heeft het juiste gereedschap in huis om een kinderfietsje in de eigen achtertuin goed in te stellen waardoor jouw kindje er veilig mee kan gaan rijden. Het grote verschil is in dit geval de prijs; ben je niet zo handig, bezuinig hier dan niet op. Ben je handig zat; waarom zou je dan niet genieten van dat voordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *