Geplaatst op Geef een reactie

Alleen op de fiets naar school? Oefen van te voren goed! 

fiets

De eerste keer zonder zijwieltjes fietsen, de allereerste dag naar de basisschool, voor alles is een eerste keer. Dat geldt ook voor het eerst alleen op de fiets naar school of naar oma. Het is enorm spannend voor een basisschoolkind om voor het eerst alleen naar school te fietsen. Onderweg kan je heel wat gevaarlijke situaties tegenkomen. Goed oefenen dus! 

Na de zomer de meeste verkeersslachtoffers 

In augustus en september zijn er meer ongelukken in het verkeer vergeleken met de rest van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland. Hoe komt dat? Kinderen zijn snel afgeleid en kunnen verkeerssituaties nog niet helemaal goed inschatten. Ook komt het voor dat kinderen de route naar school nog niet goed kennen en toch alleen op pad worden gestuurd. 

Vrijheid, blijheid 

Ilse van negen mocht het van haar ouders na de zomer proberen. Van te voren had ze geoefend met haar vader. Haar route naar school is niet zonder gevaren. De reden dat haar vader voorheen altijd mee fietste. Maar Ilse is een zelfstandige dame en wil graag voortaan alleen op de fiets. Het is natuurlijk ook het ultieme gevoel van vrijheid voor een kind. Toch heeft haar vader nog eens goed met haar de gevaarlijke situaties doorgenomen en dat is heel verstandig. Praat samen over de lastige punten en geef je kind tips. 

Fiets er nog een keertje achteraan 

Het is tegenwoordig een stuk drukker op de weg dan vroeger. Wanneer je de route een aantal keren goed oefent geeft dat je als ouder meer rust.  Het kind is op die manier bewuster van de gevaren onderweg. Het moment waarop je kind alleen gaat fietsen hangt af van hoe moeilijk de route van huis naar school is en wat voor type kind je hebt. Je kind moet gefocust zijn op het verkeer. Is het een rustige route dan kan je kind sneller alleen op pad dan wanneer je een drukke route moet rijden. 

Wanneer je kind voor het eerst alleen op pad gaat is het verstandig om er nog eens een aantal keren achteraan te fietsen. Gaat je kind ook voor het eerst alleen naar oma of naar de sportclub? Oefen deze route dan eerst ook  nog eens met extra aandacht voor de lastige punten. Datzelfde kan je ook doen wanneer je kind voor het eerst naar de middelbare school op de fiets gaat. Die routes zijn vaak een stuk langer en daardoor moeilijker. Oefen de route in de zomervakantie een aantal keer. 

Eigen tempo 

De meeste kinderen kunnen overigens pas na een aantal jaren zonder volwassenen een route alleen fietsen. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de acht en negen jaar. Maar wil je kind van negen nog niet alleen, forceer dan niets. Voelt je kind je nog onzeker in het verkeer dan is het alleen zijn niet goed voor het zelfvertrouwen. Wacht tot het juiste moment, dan is het alleen fietsen juist een oppepper voor het zelfbeeld van je kind. 

Zichtbaar zijn 

In de winterperiode komt de zon later op en is het vroeger donker. Het is belangrijk dat je kind goed zichtbaar is. Het kan geen kwaad om je kind een opvallende kleur jas te laten dragen of een fluorescerend hesje. Op die manier is je kind zichtbaar voor andere deelnemers van het verkeer. En dat voorkomt ongelukken in het verkeer evenals het vele oefenen en een veilige kinderfiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *