Geplaatst op Geef een reactie

Kleuters op de fiets

fiets

Kleuters kunnen het beste maar zo vroeg mogelijk leren fietsen. Op een passende jongens- of meisjesfiets is de stoep hun oefenterrein. 

Slingerend banen ze zich vrolijk een weg door de wijk. De stoep is hun wereld, het pleintje eveneens. Ze gaan nog niet echt de weg op, en dat is maar goed ook. Fietsende kleuters, kinderen tussen de vier en de zes jaar, staan veelal onbevangen en onbezorgd in het leven. Het gevolg is vaak dat ze geen gevaar zien. Dat is lekker ontspannen, maar voor het fietsen is er wel enige focus nodig. 

Soms kan het helpen een helm te dragen. In Nederland niet verplicht, maar voor jonge kinderen die net leren fietsen wel aan te raden. Een kleurrijke helm, passend bij de kinderfiets is altijd goed. 

Zoeken naar de balans om goed te leren fietsen

Kleuters zijn prille schoolkinderen die zich steeds beter zelf leren vermaken. Ze maken vriendjes en gaan zelfstandig spelen. Ze ontwikkelen zich ook fysiek in een rap tempo. De motoriek zie je zienderogen verbeteren en ze worden sterker. Ze leren in deze periode ook vaak fietsen, maar het is in het begin flink zoeken naar de balans. Dat moeten ze echt leren door veel te oefenen. 

Daarom is het belangrijk om het fietsen op een veilige plek te leren zoals het autovrije pleintje voor het huis, het rustige fietspaadje in het park of op de parkeerplaats waar nauwelijks nog een auto staat. Ouders moeten er in het begin zeker bijblijven en het kind nog vasthouden. 

Eerst focus op het fietsen, later op de verkeerswereld om hen heen

Als eenmaal die balans is gevonden, kan het kind zelf een eindje fietsen. Eerst vooral rechtuit, daarna bochtjes om. Steeds weer moet naar dat evenwicht worden gezocht. Het kind moet leren goed vooruit te kijken en zich niet af laten leiden door alles wat er om hem heen te zien is. Zo leert het steeds een stapje verder gaan, en moet het ook op een gegeven moment kunnen anticiperen op andere gebruikers van het pleintje of het fietspad. De verkeersregels, zoals dat rechts altijd voorrang heeft, volgen daarna. 

Fiets op maat is belangrijk om het goed te leren

De fiets van deze leerling moet natuurlijk dik in orde zijn. Stevig en voorzien van goede (terugtrap)remmen. Kies altijd voor een fiets op maat, nooit een grotere. Een fiets op de groei kopen is niet aan te raden. Daar leert een kind niet goed fietsen van. Het moet met de voeten bij de grond kunnen om valpartijen te voorkomen. 

Kies ook voor een gerichte jongensfiets of meisjesfiets. Vaak is de instap net even anders, en jongens kiezen eerder voor een stoere fiets, meisjes voor een fiets met bijvoorbeeld een fietsmandje voorop. Let er wel op dat ze zich daar niet door laten afleiden. Een kleuter moet leren om zich op de weg te focussen en niet tijdens het fietsen bezig te zijn met accessoires op de fiets of spulletjes in een mandje. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *