Geplaatst op Geef een reactie

Aandachtspunten bij het kopen van een kinderfiets

fiets

Aandachtspunten kinderfiets

Wat gaat de tijd toch snel voorbij. Jouw kind weer wat verder gegroeid en is al toe aan deelname aan het verkeer en je bent op zoek naar een goede kinderfiets. Beste ouders, blijf echter alert want jongere kinderen zijn vaak nog zo speels dat ze het gevaar in het verkeer niet goed in kunnen schatten en daardoor minder goed op letten. Zorg dat je altijd in de buurt bent van jouw kind als jouw kind net een nieuwe fiets heeft gekregen.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een 20 inch kinderfiets

Allereerst is het van belang dat een kind leert fietsen op een fiets die past bij het kind. Als je een kind hebt met een flinke lengte, dan moet je daarop letten bij de aanschaf van een fiets. De fiets moet dus de juiste maat frame hebben, ook wel framemaat genoemd. De knieen van jouw kind mogen niet tegen het stuur aankomen en de voeten van jouw kind moeten altijd de grond kunnen raken.

Het kiezen van een fiets met de juiste framemaat, is dus niet gebonden aan een bepaalde leeftijd. Een kind van vijf jaar kan misschien wel net zo groot zijn als een kind van zeven jaar oud. De kledingmaat die jouw kind draagt, kan wel als mooi hulpmiddel dienen. Zo zijn veel kinderen die maat 116-122 qua kleding dragen, toe aan fiets met een wielmaat van 20 inch.

Wat moet de 20 inch fiets te bieden hebben?

Als je een fiets hebt gevonden die past bij de lengte van jouw kind, dan is het de bedoeling dat jouw kind ook lekker kan zitten op de fiets. Bij de meeste fietsen, dus ook bij kinderfietsen is het mogelijk om de hoogte van het zadel aan te passen aan de lengte van het kind. Dit kun je doen door de zadelpen hoger of lager in te stellen.

Naast het zadel, is ook de hoogte van het stuur van belang voor het lekker kunnen zitten op een fiets. Meestal is ook het stuur verstelbaar, zodat je het goed kunt instellen voor jouw kind. Het is verstandig om geregeld te controleren of het zadel en het stuur nog goed vast zitten. Om roest op de zadel- en de stuurpen van de fiets tegen te gaan, kun je deze insmeren met een beetje vaseline, dan blijven ze mooi.

Een ander heel belangrijk onderdeel van een (kinder) fiets is de rem. Je hebt verschillende soorten remmen, namelijk een rem aan de voorkant van de fiets maar ook een rem aan de achterkant van de fiets. De rem aan de voorkant van de fiets, noem je een handrem en de rem aan de achterkant van de fiets noem je een terugtraprem. Als je voor het eerst op een fiets zit, moet je altijd even wennen en oefenen met de remmen, want de ene fiets remt snel en de andere fiets wat langzamer.

Een laatste belangrijk onderdeel van een fiets is goedwerkende verlichting. Dit is belangrijk voor zowel jouw kind als ook voor de andere mensen in het verkeer. Hoe beter je zichtbaar bent in het donker, hoe gemakkelijker voor de mede weggebruikers.

Extraatjes

Nu je weet waar je op moet letten, kun je nog beslissen welk type fiets je bij jouw kind vindt passen. Er zijn veel typen fietsen te koop, misschien kun je samen met jouw kind een keuze maken?
Wat natuurlijk helemaal leuk is bij de aanschaf van een fiets voor jouw kind, is om de fiets nog enigszins aan te kleden.

Bijvoorbeeld door de aanschaf van een leuke bel of een handig fietsmandje of fietstas? Ook zijn ze op deze leeftijd nog niet te oud om met een mooie fietsvlag rond te fietsen.

Mocht je niet veel vertrouwen hebben in de fietskunsten van jouw kind, dan kun je eventueel ook nog een leuke kinderfietshelm aanschaffen. Mocht je kind dan komen te vallen, dan is in ieder geval het hoofd goed beschermd. Kortom: er is een enorm aanbod op de markt te vinden wat betreft kinderfietsen in de maat 20 inch, maar we hopen je enigszins behulpzaam te zijn geweest met bovenstaande tekst en uitleg.

Een laatste tip is om jouw kind zo veel mogelijk te betrekken bij de aanschaf van een fiets, want als je een fiets koopt die jouw kind helemaal niet mooi vind, of waar jouw kind niet lekker op zit, dan zal er door jouw kind niet veel gefietst worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *