Geplaatst op Geef een reactie

Veilig op de fiets de herfst in

fiets

Als het herfst wordt, wordt het sneller donker. Maar ook mist, regen en vallende blaadjes kunnen dan sneller voor een onveilige situatie zorgen. Uiteraard wil je dat je kinderen veilig op pad kunnen. Of dat nu naar school is, de sportclub of naar een vriendje. Met deze tips is je kind helemaal herfst fiets klaar. 

Loslaten is niet altijd makkelijk. Maar zelfs als je kind naast je fietst, kan er nog van alles misgaan. Uiteraard kun je een aantal zaken wel voorkomen. Hoe dat vertellen we je graag. 

Geef zelf altijd het voorbeeld

Kinderen leren door kopiëren. Dus is het belangrijk om zelf het juiste voorbeeld te geven. Dat betekent dat je onderstaande tips niet alleen gelden voor (de fiets van) je kind maar dus ook voor jou. Breng jij je kinderen mee naar school, steek dan netjes je hand uit, stap af en glip niet even snel nog de weg over. En doe het vooral met plezier. Want dan zal je kind het makkelijker van je overnemen. Geef ook gerust complimentjes onderweg. Kinderen groeien van complimentjes en liefde. 

Handen vrij

Als je kind net leert fietsen, heeft het genoeg aan zijn hoofd om niet te vallen. Maar ook later is voor kinderen fietsen best inspannend. Ze zijn nog niet zo aan verkeersregels gewend als wij en een vrachtauto is voor hen twee keer zo groot. Worden je kinderen groter, komt er de verleiding bij van het in groepjes fietsen en aandacht voor elkaar hebben. Naar school hebben ze ook altijd veel spullen mee te nemen. Schooltassen in de vorm van een rugzak zijn dan ideaal. Rugtassen zorgen er voor dat z hun handen vrij hebben en het gewicht goed te dragen is. Zo kunnen ze hun aandacht op het verkeer houden en hun handen aan het stuur. Zeker als de bladeren vallen en het gladder wordt, een veilig gevoel. 

Dat geldt natuurlijk ook voor jou. Ga jij regelmatig op de fiets, kies dan voor een handtas waar je eenvoudig een crossbody van kunt maken of kies voor een mooie trendy rugtas. Heb je nog een kleintje waar mee je op pad gaat, dan kies je ook bij je luiertas een rugzak model. Zo heb je je handen vrij voor je kinderen en heb je toch alles (op een hele stijlvolle manier) bij je. 

 

Zichtbaarheid

Fietsen vragen altijd om zorg en aandacht, zeker als het vroeger donker wordt. Want dan is het belangrijk om te zorgen dat ook de verlichting goed op orde is. Controleer daarom de verlichting en de remmen regelmatig, bijvoorbeeld elke eerste dag van de maand. Dat geldt dan natuurlijk ook weer voor jouw fiets. Betrek je kinderen er bij door de check één keer per maand uit te voeren. Je kan dan ook direct kijken of de hoogte van het stuur en het zadel bij de kinderfietsen nog goed staat. 

Leer je kind aan dat fietsen met het licht aan echt veiliger en verstandiger is. En beloon het als je kind zelf meldt dat de verlichting stuk is in plaats van de gaan zuchten. Zo zullen ze het een volgende keer ook weer melden. 

In kleine stapjes

Besef dat je kind niet alles in één keer kan en dat vertrouwen het belangrijkste is. Vertrouwen van jou in je kind maar ook in zichzelf. Word daarom niet meteen boos als je kind vergeten is het licht aan te doen maar maak duidelijk waarom het zo belangrijk is. Ga de eerst keer mee als ze op de fiets ergens heen gaan en kijk of de route veilig is. Ze halverwege ophalen is soms ook een goed idee. Zeker als het vroeger donker is en sporten gewoon doorgaat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *