Geplaatst op Geef een reactie

Van een fietstocht tot een fietsvakantie met de kinderen

fiets

Kinderen zijn over het algemeen dol op fietsen en als ze het eenmaal goed onder de knie hebben en fysiek sterk genoeg zijn, kunnen er heuse fietstochten worden ondernomen of behoort zelfs een sportieve fietsvakantie tot de mogelijkheden. 

Kinderen vinden niets leuker dan zelfstandig fietsen. Als de tijd is aangebroken dat ze zelf een eigen kinderfiets hebben, goed afgestemd op hun leeftijd en lengte, willen ze niet anders meer. De allerjongsten fietsen dan eerst nog veilig op het pleintje rond, de grotere kinderen willen er graag verder op uit. 

Dan is de tijd is aangebroken om samen een leuke fietsroute te kiezen en er in het weekend op uit te gaan. Zelfs een fietsvakantie behoort dan tot de mogelijkheden. Dat betekent in alle gevallen dat het kind daar fysiek sterk genoeg voor moet zijn en goed kan fietsen. Dat wil zeggen dat hij of zij de balans kan houden, verkeersregels kent en een tijdje achter elkaar kan en wil fietsen. 

Bouw bij een lange tocht een leuke ‘pauze’ in

Kindvriendelijke fietsroutes zijn eigenlijk alle routes waar een kind veilig fietsen kan, en die niet al te veel kilometers ver zijn. En is de route wat langer, dan is een stop onderweg belangrijk. Dat kan een pauze zijn om even een broodje te eten, of iets leuks te bezoeken. Op veel plekken zijn bijvoorbeeld speeltuinen of andere speelplekken te bezoeken waar een kind even op adem kan komen. Een pannenkoekenrestaurant doet het ook altijd goed bij kinderen. Denk ook eens aan een stop bij een kinderboerderij of een museum waar kinderen hun hart aan op kunnen halen. Meestal is een natuurmuseum, met veel informatie over dieren, voor kinderen enorm leuk. 

Check in dit geval wel of de fietspaden breed genoeg zijn, want kinderen kunnen het beste naast je fietsen. Fiets zo min mogelijk langs een drukke weg en vermijd drukke en onoverzichtelijke kruispunten. Maak zo’n kinderfietstocht niet langer dan een ongeveer vijftien kilometer. 

Met een stevige kinderfiets op maat kun je op vakantie

Een fietsvakantie met kinderen is een geweldige vakantie, waar kinderen veel van leren. Als kinderen goed kunnen fietsen, is het raadzaam eerst in Nederland te ‘oefenen’. Maak de tochten niet te lang, geef ze de tijd om te herstellen van een ochtend of middag fietsen. Een superdeluxe fiets is echt niet nodig voor slechts een aantal tochten. Een goede en stevige kinderfiets op maat wel. 

Het is leuk om een tent mee te nemen, maar het kan ook anders door in trekkershutten te overnachten of te kiezen voor een bed&breakfast of een hotel. Het is goed om het eerst in Nederland uit te testen. Wat kan een kind aan, wat vindt hij of zij leuk, hoe lang houdt het kind zijn aandacht bij het fietsen, wat zijn de beste overnachtingsplekken en hoe gaat het om met de verschillende weersomstandigheden. 

Kijk ook eens wat de mogelijkheden zijn als het om het fietsen zelf gaat. Er is zelfs een soort fietsenrek in de handel dat aan de eigen fiets vastzit en waar het kind zijn fiets in kan hangen als hij of zij moe wordt. Zo wordt een kinderfiets een aanhangfiets en kun je meer kilometers maken als dat nodig is.  

Als het allemaal goed bevalt, is een buitenlandse fietsvakantie een optie. Dat geeft weer andere mogelijkheden, biedt andere terreinen, andere eetgewoonten en andere overnachtingsmogelijkheden. Dat het een actieve en spannende vakantie is, staat buiten kijf. En daar zijn kinderen meestal wel voor te porren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *