Geplaatst op Geef een reactie

Tips voor het fietsen op een kinderfiets

fiets

Tips voor het fietsen

Wauw, wat een mooie fiets heb jij?! Dat is iets wat kinderen graag te horen krijgen, zeker als ze zo trots als een pauw op hun mooie nieuwe fiets door de buurt heen fietsen. Kinderen vinden het heerlijk om lekker te fietsen en al helemaal op een prachtige nieuwe fiets.

Wegwijs maken in de wereld van de fiets

Sommige kinderen zijn erg nieuwsgierig aangelegd en zullen ook graag willen vertellen over hun nieuwe fiets. Het is daarom misschien ook leuk om jouw kindje een beetje wegwijs te maken in de wereld van de fiets en de volgende punten met hem of haar door te nemen:

  • Hoe zijn de remmen van deze fiets: remmen ze direct? Of moet je echt hard op de trappers duwen of heb je misschien zelfs al handremmen? Welke soort rem vind jij het fijnst?
  • De handvaten van de fiets zijn ook belangrijk; als je niet zulke goede grip op je stuur hebt, kan dit gevaarlijk zijn en kun je lelijk vallen en je pijn doen. Kijk daarom eens goed of de handvaten lekker aanvoelen in je hand.
  • Doet de verlichting het eigenlijk wel helemaal goed? Er hoort werkende verlichting aan zowel de voorkant als ook aan de achterkant te zitten en die moeten het allebei goed doen.
  • Bekijk de wielen van de fiets eens goed, hierin zitten spaken. Het is de bedoeling dat de spaken goed vast zitten, is dit bij jouw fiets ook het geval? Als dit niet zo is en je hebt een losse spaak, dan moet je daarmee naar de fietsenmaker, want dat kun je zelf niet repareren.
  • Pas je helemaal perfect op je fiets? Of moet het zadel misschien wat hoger of wat lager gezet worden of misschien juist het stuur?
  • Heb jij een bagagedrager op je fiets? Zit hij goed stevig vast en de snelbinders ook? Op die manier kunnen de spulletjes die je op de bagagedrager vervoerd, niet eraf vallen terwijl je aan het fietsen bent.

Onderhoud fiets

Belangrijk is ook dat je weet hoe je een band op moet pompen. Soms heb je wel eens een band die wat aan de zachte kant is. Je moet dan het dopje van het ventiel afdraaien, een fietspomp pakken en het tuitje van de fietspomp op het ventiel van je band aansluiten. Dit kan af en toe best een lastig klusje zijn. Als alles goed vast zit, dan kun je je band gaan op pompen. Je fietst veel lekkerder met hardere banden dan met zachtere banden en je gaat ook sneller met hardere banden.

Als je met je kindje bovenstaande punten allemaal hebt besproken en één en ander hebt laten zien en uitgelegd, dan is dat ook erg goed voor het zelfvertrouwen van je kindje.

Keuzes

Het is natuurlijk erg leuk als zowel vader als zoon een zelfde fiets uitkiezen en dus een setje vormen, misschien zelfs samen met de moeder en/of een broer of zus? Een 18 inch fiets is geen fiets waarop eenzelfde kindje jarenlang zal kunnen fietsen, dus als je de fiets netjes houdt, heb je kans dat je de fiets nog voor een mooi bedrag kunt verkopen of misschien kunt inruilen bij de fietswinkel. Ook is het mogelijk dat er eventueel een nichtje of neefje op zal gaan fietsen of een buurjongen of meisje. Een degelijk fietsje kan jarenlang mee gaan, mits goed onderhouden en liefst droog gestald.

Aandachtspuntjes:
Nog enkele puntjes waaraan gedacht kan worden: als je een nieuwe fiets hebt gekocht, laat deze fiets dan na enige tijd nog even nakijken in de fietswinkel. Het kan zijn dat sommige fietsonderdelen nog even wat moeten worden bijgesteld.

Mocht de fiets erg vies zijn geworden, doordat je kindje bijvoorbeeld door de modder is gereden, dan kun je de fiets het beste schoonmaken met een emmertje lauw water met een milde vloeibare zeep. Altijd even nadrogen met een oude theedoek of iets dergelijks.

Als je bent gevallen, dan moet je na de valpartij altijd even de tijd nemen om je fiets goed te controleren. Het kan namelijk zijn dat er een onderdeel verbogen is of uit zijn verband is geraakt. Het is niet verstandig om dan zelf aan de fiets te gaan sleutelen, want sommige dingen kun je simpelweg niet weten. Er kunnen haarscheurtjes in zitten die je met het blote oog niet kunt zien. Terugbuigen is niet verstandig om die reden want in principe breng je dan de veiligheid van je kindje in gevaar en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling  zijn.

En over veiligheid gesproken het is altijd aan te raden om een kinderfiets helm aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *