Geplaatst op Geef een reactie

Stimuleer je kind naar school te fietsen 

fiets

Kinderen leren steeds minder vaak goed fietsen. Hebben we hier te maken met overbezorgde ouders of te drukke verkeersituaties? 

De waarheid ligt zo’n beetje in het midden. Het verkeer, met name in de Randstad en in steden, is inderdaad drukker geworden. Ouders zijn steeds meer geneigd een kind met de auto naar school te brengen omdat dat tijd en soms ook ‘gedoe’ scheelt (slecht weer, regenpakken, volle tassen). Veel ouders blijken ook de verkeersituaties rondom scholen gevaarlijk te vinden, met als gevolg dat ze hun kind met de auto brengen, maar daarmee de verkeerssituatie daar nog drukker maken. Vicieuze cirkel dus. 

Allemaal heel begrijpelijk, maar een kind leert er niet goed van fietsen, terwijl het -als het dit wel goed leert- zich meestal prima kan redden. Ook in het drukke verkeer. Reden temeer om kinderen te stimuleren om op de fiets naar school te gaan. 

Zorg voor een kinderfiets op maat

Veilig Verkeer Nederland raadt ook aan om kinderen op de fiets naar school te laten gaan. Fiets mee als het je als ouder zorgen baart en/of kies gewoonweg voor een veilige en rustige route. Op deze manier raakt het kind ook beter gewend aan het verkeer. Dat is nu eenmaal druk en op een gegeven moment moet het kind er toch een weg in zien te vinden. 

Kies in alle gevallen voor een kinderfiets op maat als het kind gaat fietsen. Dat klinkt misschien als een open deur, maar als een kind geen goede fiets op maat heeft, fietst het bij voorbaat al niet veilig. Het kind moet goed bij de trappers kunnen zonder op het zadel te schuiven, het moet met de voet bij de grond kunnen, en niet met de knieën tegen het stuur aan dreigen te komen. De fiets moet natuurlijk helemaal in orde zijn. Goede remmen, de juiste verlichting en goed opgepompte banden. 

Kies voor een waterdichte en ruime schooltas

En dan nog even over die volle schooltassen. Er zijn tegenwoordig goede waterdichte ruime schooltassen, veelal in de vorm van rugzakken, verkrijgbaar die je natuurlijk niet aan het stuur hangt, maar die het kind op de rug draagt of via een kliksysteem aan de bagagedrager worden bevestigd. Op deze manier kan er op een comfortabele manier een schooltas meegenomen worden. Vergeet ook de juiste fietskleding niet, mocht het weer even niet meezitten. 

Op deze manier fietst een kind comfortabel en zal het dit uiteindelijk ook goed leren. Zo is een kinderfiets hét vervoermiddel om naar school te gaan. Het kind krijgt er een goede conditie van en komt lekker fris op school. Een stuk gezonder dan vanaf de achterbank van een auto. 

Een aantal tips voor ouders:

  • -laat de auto staan
  • -fiets met het kind mee ofwel: geef het goede voorbeeld
  • -kies eventueel een rustiger route
  • -leg onderweg de regels uit
  • -neem er de tijd voor
  • -zorg voor een kinderfiets op de juiste maat
  • -zorg voor een veilige kinderfiets
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *