Geplaatst op Geef een reactie

Op fietsvakantie met je kinderen; leuk of lastig?

fiets

De een moet er werkelijk niet aan denken, de ander kan zich geen leuker vakantieperspectief voorstellen; de fietsvakantie! Over een ding kunnen we het eens zijn, een actieve, sportieve, gezonde en duurzame manier van vakantievieren is het zeker. Maar op fietsvakantie met het hele gezin? Is dat niet heel onhandig?

Rekening houden met de behoeftes van je kinderen

Een fietsvakantie met kinderen hoeft niet lastig te zijn. Maar een goede voorbereiding en het maken van weloverwogen beslissingen waarbij je rekening houdt met wat je kind nodig heeft en wil kan het wel een heel stuk makkelijker maken. Daarbij maakt het bovendien nogal wat uit welke leeftijd je kind heeft wanneer jullie op fietsvakantie gaan.

Welke leeftijd moet een kind hebben voor een fietsvakantie?

Bij een fietsvakantie met kinderen denk je waarschijnlijk direct aan een kind dat enthousiast naast je fiets op een mooie kinderfiets. Want kinderen moeten immers wel kunnen fietsen als je ze mee wilt nemen op een fietsvakantie. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet per se. Sterker nog, als je echt nog hele kleintjes hebt kan een fietsvakantie zelfs nog makkelijker zijn dan wanneer ze al iets groter zijn. Want hoewel een baby, peuter of kleuter nog niet kan fietsen heb je verschillende manieren om ze te vervoeren met de fiets zodat een fietsvakantie toch gewoon tot de mogelijkheden behoort. Denk maar aan een fietskar voor een echt kleine baby, een fietsaanhanger voor een iets groter kind en natuurlijk de kinderzitjes en stoeltjes. Een fietsvakantie kan dus prima als je kinderen nog in de luiers zitten. Uiteraard is het belangrijk dat je goed kijkt naar je kind en wat het aankan. Kleintjes kunnen nog niet zo lang zitten, en laten dat overigens ook snel genoeg merken. Verwacht dus niet dat je met die kleintjes direct enorme afstanden kunt afleggen. Al staan ze er ook om bekend dat ze lekker kunnen dutten op de fiets. Maar regelmatig stoppen zodat ze de benen even kunnen strekken is erg belangrijk. Wanneer je kind wel groot genoeg is om zelf te fietsen is je actieradius vaak ook nog beperkt omdat ze sneller moe worden en je eerder moet stoppen.

Fietsvakantie met tieners?

De kleintjes zijn vaak voor ieder avontuur te porren, als je zelf maar enthousiast bent. Dit wordt al een stuk minder zodra ze de tien gepasseerd zijn. Zijn je kids al op jonge leeftijd geïnfecteerd met het fietsvirus dan is de kans groter dat ze met plezier hun vakantie grotendeels op het zadel van hun kinderfiets doorbrengen. Maar willen ze echt niet? Dan is de kans groot dat het trekken aan een dood paard is en niemand een leuke vakantie heeft. In dat geval kun je misschien toch beter de fietsen meenemen op vakantie zodat je ter plekke een leuke tocht kunt rijden.

Eerst even proberen

Als het concept fietsvakantie nieuw is voor jou en je gezin dat is het slim om eerst eens een paar oefenrondjes te doen om te voorkomen dat het een klein drama wordt. Ga eerst bijvoorbeeld eens in de buurt een mooie fietstocht doen die je afsluit met een nachtje op de camping. Zo kom je er gelijk achter wat wel en niet werkt, of je iets vergeten bent en wat je kinderen ervan vinden.

Fietsen met je hele hebben en houden

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om helemaal bepakt en bezakt op de fiets te stappen, maar of dat nou de meest relaxte manier is om met je gezin een fietsvakantie te vieren? Als je maar met zijn tweeën of drieën bent is een tentje meenemen wellicht nog een leuke avontuurlijke optie, maar met een groter gezin wordt dat al een heel gesleep. Gelukkig kun je tegenwoordig ook overal een tent huren als je je zinnen op kamperen gezet hebt. Maar er zijn ook genoeg hotels of huisjes waar je terecht kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *