Geplaatst op Geef een reactie

Omafiets weer helemaal van nu

fiets

Een omafiets is er voor alle leeftijden. De lage instap mag dan oudere mensen goed bevallen, maar van jongs af aan is de ‘omafiets’ een geliefde fiets. Waarom eigenlijk? 

Tegenwoordig krijgen kinderen een jongensfiets of een meisjesfiets om te leren fietsen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Als de zijwieltjes eraf zijn, gaan de kinderen goed los. 

Kinderen groeien in die fase dat ze fietsen leren als kool. De neiging om een fiets op de groei te kopen, is groot. Toch wordt het ten stelligste afgeraden. Je raakt er snel door uit balans en het fietsplezier wordt er niet groter op. 

Meest eenvoudige fiets ging van student naar student

Vergelijk dat eens met vroeger toen je maar wat moest op een fiets die vaak nog veel te groot voor je was. Die van je oudere broer of van je zus. Onderscheid tussen een meisjesfiets en een jongensfiets werd al helemaal niet gemaakt. 

Pas als je ging studeren kwam er een eigen fiets. Vooral de zogenoemde omafiets was een graag geziene vervoersmiddel. In de jaren zeventig van de vorige eeuw zag je ze enorm veel en ze gingen tweede- en derdehands van student naar student. Het was de meest eenvoudige fiets die je maar bedenken kon, dus kon er ook niet veel aan kapot. 

Er zat een dichte kettingkast op en van handremmen was geen sprake. De lage instap maakte het tot een fiets voor de dames, maar heren hadden hem ook wel. Het enige onderscheid tussen beide sekse werd gemaakt doordat meiden de fiets nogal eens pimpten door draden rond de spaken te vlechten. Dat was toen hip. Tegenwoordig zou je dat een Bohemian fiets noemen. 

Omafiets verslaat Swapfiets nog altijd

Onder studenten is de omafiets nog altijd populair. Daar kan de Swapfiets met de blauwe band niet aan tippen. De eenvoud en het vintage imago (zal dat het zijn?) maakt de fiets nostalgisch en stoer tegelijk. 

Ook niet-studenten hangen de omafiets nog altijd aan en meiden van een jaar acht willen er vaak ook al eentje. De originele omafiets is zeer geliefd, maar daar moet je echt naar speuren. Een omafiets à la 2020 is goed verkrijgbaar. Met alle moderne snufjes van nu erop zodat de tweewieler comfortabel fietst. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *