Geplaatst op Geef een reactie

Met welke fiets naar de middelbare school? 

fiets

Wie naar de middelbare school gaat, staat veelal een dagelijkse fietstocht te wachten. De kinderfiets verdwijnt meer en meer naar de achtergrond. De grootste maat kinderfiets van 26 inch en de 28 inch ‘grote-mensen-fiets’ komen in beeld. Voor welke fiets wordt er dan gekozen? Een standaard stadsfiets, omafiets of een mountainbike? 

Het zijn al hele dames als meiden toe zijn aan een 28 inch fiets. De ‘echte’ fiets volgt dan de kinderfiets op. Ze fietsen ermee naar school en de sportclub en wat al niet meer. Zo’n fiets wordt intensief gebruikt en moet dan ook een stevig karakter hebben en stevig zíjn. Toch hoeft zo’n meidenfiets nu ook weer niet al te serieus te ogen. In een leuke frisse kleur blijft het een echte fiets voor meiden.

Stadsfiets voor meiden

Wel moet de fiets uitgerust zijn met hoogwaardige materialen vanwege dat intensieve gebruik ervan. Een stadsfiets met een goede kwaliteit is veilig en voorzien van een grote bel, een voorvorkstopper en andere kwaliteitsonderdelen. Zulke fietsen hebben een oversized voorframe, aluminium stuurpen die afgesteld kan worden, kunstlederen handgrepen, aluminium remgrepen en een gesloten kettingkast voor extra veiligheid. Alle fietsen bevatten een batterij voor- en achterlamp, meebuigende spatborden, een extreem stevig slot en een dubbele standaard.

Omafiets is niet stuk te krijgen

We hebben het hier over de sportieve stadsfiets zoals de Salutoni Excellent, maar er is ook de mogelijkheid van een omafiets voor de meiden. Een benaming voor een fiets die eigenlijk qua model sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw niet is veranderd. In die tijd waren vrijwel de meeste fietsen in zwart uitgevoerd, zaten er nauwelijks tierlantijnen op of aan en daarmee lijkt dit hét eenvoudige basismodel van de fiets. Met een terugtraprem, geen versnellingen, jasbeschermers, een verend zadel en lekker dikke banden kon er met de fiets weinig mis. In de jaren zeventig waren het vooral oudere dames die zo’n fiets nog in de schuur hadden staan, deze fietsen waren immers niet stuk te krijgen. Ze deden er nog altijd boodschappen mee en wilden niets van een modern kleurige fiets weten. In die tijd ontstond dan ook de benaming: omafiets.

Daarbij bleef het niet, want steeds meer jonge mensen begonnen deze fiets te waarderen. Op een gegeven moment waren ze enorm populair, vooral onder studenten. Wie in het bezit was van een heuse omafiets wist zich verzekerd van jarenlang fietsgemak zonder zich zorgen te hoeven maken dat er iets aan kapot ging. Dat scheelde aanzienlijk in de portemonnee.

De fiets heeft nog altijd maar weinig aan populariteit ingeboet en veel jonge mensen hebben ze nog graag. Voor wie naar de middelbare school gaat is zo’n fiets dan ook zo gek nog niet. Tegenwoordig worden ze weliswaar af en toe voorzien van handremmen en zijn ze in meerdere kleuren verkrijgbaar, maar het type fiets is gelijk gebleven. Deze omafietsen worden geleverd met een stevige voor en achter drager zodat de school- of boodschappentas ook meegenomen kan worden. De fietsen zijn voorzien van extra sterke spaken. Ook deze exemplaren kunnen jaren mee.

Jongens vallen voor de sportieve mountainbike

Jongens daarentegen vallen vaak als een blok voor weer een andere fiets: de sportieve mountainbike. Nu hebben de meeste standaard jongensfietsen al een behoorlijk sportief uiterlijk zoals de Volare Rocky met drie versnellingen. Die is aan de jongemannen wel besteed. In alle gevallen telt de veiligheid van zo’n fiets, want deze moet geschikt zijn om veilig door het drukke verkeer mee naar school te kunnen fietsen en niet om door de bossen te crossen. Een echte mountainbike is dan ook niet aan de orde, maar wel een sportieve afgeleide daarvan. Zoals de Volare Thombike City 26 inch jongensfietsen. Zeker de Shimano Nexus uitvoering is een zeer snelle fiets met 21 versnellingen! De fiets is helemaal gestroomlijnd met een laag stuur. De Thombike City fietsen zijn licht in gewicht maar ontzettend stevig. De fietsen zijn in de stoere, coole kleuren zwart en geel verkrijgbaar. Daar doe je de boys echt een plezier mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *